Módosítottak két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletet

Módosította a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) két energiahatékonysággal kapcsolatos rendeletét, új elemekkel bővül az energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását segítő EKR-katalógus, és egyszerűsödik a nagyfogyasztók által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos szabályozás.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A MEKH pénteki közleménye szerint a vállalkozói és közintézményi szféra energiafelhasználásának csökkentését célzó Integrált Energiahatékonysági Projekt eredményeit felhasználva frissítették az EKR-katalógust. Az egyes energiahatékonysági intézkedésekből vagy beruházásokból származó energiamegtakarítás mértékét meghatározó jegyzék olyan egyszerűsített módon elszámolható intézkedés-típusokat sorol fel, amelyekkel végsőenergia-megtakarítás érhető el. A jegyzékbe vett új intézkedések között szerepel egyebek mellett a splitklíma-berendezések fűtési célú alkalmazása, a professzionális hűtőbútorok és sokkolóhűtők cseréje, valamint az energiatakarékosabb tehergépjárművek alkalmazásával elérhető energiamegtakarítás.

A 2021. január 1-jétől bevezetett energiahatékonysági kötelezettségi rendszer eddig több mint 3500 energiamegtakarítást eredményező projekt megvalósítását segítette elő. Az így elért összes éves új végsőenergia-megtakarítás mértéke 2024. február elején már meghaladta az évi 5,1 petajoulet (PJ), ami több, mint a 2021-2023 közötti évekre megállapított EKR-kötelezettségek összege – közölte a MEKH. A megújult EKR-katalógus közvetlen piaci előnyt nyújt az érintetteknek, valamint megkönnyíti az energetikai auditorok és az auditáló szervezetek munkáját azzal, hogy előre kidolgozott módszertant biztosít a hitelesített energiamegtakarítások kiszámítására. A most megjelent új intézkedések közzétételével párhuzamosan a MEKH már dolgozik az EKR-katalógus újabb felülvizsgálatán és a jegyzék további bővítésén is – jelezték. A másik, a gazdálkodó szervezetek által kötelezően telepítendő almérőkkel kapcsolatos követelményeket megállapító rendelet módosítása komoly könnyítést jelent azoknak, akik legalább 10 megawatt (MW) rendelkezésre álló teljesítményű telephellyel rendelkeznek és a fogyasztás monitorozása során az ISO 50001 nemzetközi szabványt alkalmazzák. Az érintett nagyfogyasztóknál az energiafogyasztás mérése továbbra is kötelező, ugyanakkor a módosítás értelmében a technológiai sorba állított berendezések esetén már nem szükséges berendezésenként almérőt felszerelni – tájékoztatott a MEKH.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.