Műanyag mikrohulladék árasztja el a Földközi-tengert

290 milliárd műanyag mikrohulladék lebeg a Földközi-tenger kék vízén. Ha a szennyeződés a jelenlegi ütemben folytatódik, 30- 40 év múlva a Földközi-tenger gyakorlatilag holt tengerré válik, katasztrofális hatással a tenger partjain élő emberek, akik közül sokan a halászatból és a turizmusból élnek. (Aiolus News)

Az adatokat francia kutatók mérték 2010 és 2011 között két misszió során. Vezetőjük, Bruno Dumontet az újságíróknak elmondta, hogy a négyzetkilométerenkénti átlag szennyezettség nagyobb, mint az Atlanti és a Csendes-óceánban. Julius 28-án újabb misszió indul annak megvizsgálására, hogy miként mozog, változik, halmozódik a szennyezés, hogy megtudják, pontosan milyen elemekből tevődik össze, honnan jön, hova megy, milyen ütemben ömlik a tengerbe és ezeknek ismeretében ki lehet jelölni az ellenőrző állomásokat. A szennyezésről térkép is készül, amelynek összeállításában részt vesznek a Földközi-tenger mentén lévő országok kutatói.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.