Műanyag zacskók repülnek Kína egén

A műanyag zacskók a környezetvédelem jegyében repkednek Peking felett – hála egy nyugdíjas mérnöknek, aki színes sárkányokká alakította a hulladékot.

A papírsárkányokat több mint 2000 éve ismerik Kínában. Akkoriban hagyományosan rizspapírból, selyemből és más növényi anyagokból készítették őket.
A modern változatot a 71 éves Han Fushan szerint a legegyszerűbb, és legolcsóbb különböző hulladékokból, mint például nylonzacskóból készíteni.
„Ezek a sárkányok az én egyetlen kincseim.” – mondja Han, aki élete nagy részét építészeti rajzok készítésével töltötte – kilenc évvel ezelőtt vonult nyugdíjba. –„A segítségükkel sok-sok embert ismertem meg és megannyi barátságot kötöttem.”
A környezetbarát alkotások ára kb. 15 cent.

Han éveken keresztül egy bizonyos parkban minden nap ugyanakkor reptette a sárkányait, így rajongótábora szép számmal növekedett az idők során.
Egy papírsárkány elkészítése körülbelül két napot vesz igénybe.
„Az élénk színű nylonzacskók a legjobbak. A vastagabbakat erős szélnél kell használni, de a vékonyak is jók, azokat akkor reptetjük, amikor annyira nem fúj a szél.” – mondta Han. Több, mint 600 sárkánnyal büszkélkedhet,  és minden héten valami újdonsággal akarja meglepni rajongóit.
„Azt hiszem, ez egy igazán jó ötlet, nemcsak hazánk, hanem az egész világ számára. Ha a szemetet másra is tudjuk használni, az csak jót tehet a környezet számára.” – így Yan Juning, aki gyakran segít Hannak útra indítani a sárkányokat.

A Xinhua hírügynökség jelentése szerint Kína 300 tonna műanyag zacskót gyárt egy nap. A kormány betiltotta az a szupervékony műanyag zacskókat, amelyek a legnagyobb kárt okozzák a talaj számára.

Ajánlott tartalom

Az új KRESZ-ben megjelennek az esélyegyenlőségi és a fenntarthatósági szempontok

Az új közlekedési szabályrendszer fokozottabb védelmet nyújt majd a közlekedés legvédtelenebb szereplői, így a gyalogosok és a kerékpárosok számára, valamint élhető, használható kereteket ad a közlekedés civil résztvevői, és versenyképességet növelő feltételeket biztosít a közlekedés hivatásos résztvevői számára - mondta el Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közlekedésért felelős államtitkára a közlekedési kultúra napja programsorozat 10 éves, jubileumi megnyitóján pénteken.