A babaváró hiteltől az otthonfelújítási kölcsönön át a szabad felhasználású jelzáloghitelekig több lehetőség is adott.

Mutatjuk melyek a legjobb kölcsönök most az otthonfelújításhoz

A babaváró hiteltől az otthonfelújítási kölcsönön át a szabad felhasználású jelzáloghitelekig több lehetőség is adott.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Napi.hu új cikkében olyan hitellehetőségeket mutat be, amelyek segítséget jelenthetnek a lakásfelújításkor. Az utóbbi időkben sokan döntenek úgy, hogy belevágnak otthonuk modernizálásába, ennek fő oka az a program, amelyben a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban legfeljebb 1,5-1,5 millió forintot igényelhetnek a családok különböző felújítási munkálatokra. Az arány nagyon fontos, amennyiben az egyik tétel alacsonyabb, azt veszik alapul a támogatás meghatározásakor. A pályázat komoly előnye, hogy megannyi kül- és beltéri munkával be lehet kapcsolódni, a programban még akár napelemek telepítését is elszámolhatjuk. Egyes háztartások számára viszont hátrány lehet, hogy a számlák benyújtásával, utólagosan lehet csak megkapni a kért pénzt. Az előfinanszírozás sokaknak megoldhatatlan, számukra jelenthetnek segítséget a különböző hitelkonstrukciók.

Ezek közül a legkedvezőbb a babaváró hitel, feltéve, ha az érintettek gyermeket terveznek. A szabad felhasználású, tehát lakásfelújításra is fordítható, legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű kölcsön kamatmentessé válik, ha a felvételt követő öt éven belül gyerek születik a családban.
Szintén meglehetősen jó konstrukció az otthonfelújítási hitel, amelyet kifejezetten a fentebb említett programhoz találtak ki. Ez egy, az állam által kamattámogatott jelzálog fedezetű kölcsön. A hitel maximális futamideje 10 év, az ügyleti kamata pedig csupán 3 százalék. Ennél a konstrukciónál problémás lehet, hogy a minimálisan felvehető összeg változó, egyes helyeken akár a 4 millió forintot is elérheti.

Ennek oka, hogy egyes bankok nem szeretnék, ha az adósok csak annyi hitelt vennének fel, amennyi pénz a kincstártól visszajön. Bár a felesleges összeget akár be is lehet fektetni, figyelni kell, mert az otthonfelújítási kölcsön nem teljesen szabad felhasználású. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, úgy a kamatkedvezmény elveszik, az ügyleti kamat mértéke pedig az 5 éves állampapírhozam 130 százaléka plusz 3 százalék lesz.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a támogatott hitelek ügyleti kamata mellett a piaci alapon felvehető kölcsönöké is nő. A felújításhoz szabad felhasználású jelzáloghitelt is lehet igényelni, ezek kamata és törlesztőrészlete jellemzően alacsonyabb, mit a fedezet nélküli hiteleké, a kezdeti költségei viszont magasabbak lehetnek, a folyósítás és elbírálás pedig több időt vehet igénybe. Bizonyos bankoknál felújítási hitelek is elérhetőek, illetve a személyi hitel lehetősége is adott, ezek a megoldások azonban a fentiekhez képest jellemzően kevésbé kedvezőek.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.