Mutatjuk merre havazik ismét (frissül)

A déli országrészben hétfő reggeltől havazik, de estig mindenhol lehet csapadék; keddtől enyhébb, akár a nulla fokot is elérő hőmérséklet lehet helyenként – mondta Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI érdeklődésére.

A meteorológus elmondta: jelenleg csak a déli országrészben hull a hó, de estig, illetve az esti-éjszakai órákban mindenhol hullhat valamennyi hó; nagyobb mennyiség viszont csak a Dél-Alföldön és a Dunántúlon lehet, akár a 10-20 centimétert is elérheti. A fővárosban is havazni fog, elsősorban az esti-éjjeli órákban, de ott csak 8-10 centiméterre számítanak a szakemberek; Budapesten mínusz 8 fok várható kedden, de az országos átlag sem csökken mínusz 11 fok alá. Északkeleten akár 0 fok is lehet – fűzte hozzá.  Szerdától megint hidegebb lesz, mint kedden – mondta a szakember.

Hófuvás Borsodban

Friss:

12:22

Hidegrekordok Csehországban
Az idei tél leghidegebb éjszakáját tudja maga mögött Csehország. Az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget – közölte a cseh meteorológiai intézet hétfőn. A legnagyobb hideg a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava-hegységben volt. Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. Petr Dvorák, a meteorológiai intézet szóvivője szerint mínusz harminc Celsius fok alatti hőmérsékletet hétfő reggel további 6-8 helyen mértek. A “legmelegebb” időjárás a cseh-lengyel határ észak morvaországi szakaszán fekvő Beszkidekben volt. A hegységben lévő mérőállomás csak mínusz 13,4 Celsius fokot regisztrált. Prágában hétfőn kora reggel mínusz 19-20 fokot mértek. A múltban Csehországban a legnagyobb hideget 1929-ben, az osztrák határhoz közeli Ceské Budejovicében mérték, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 42,2 Celsius fokra süllyedt – mondta Dvorák. Csehország leghidegebb pontjának a Kvilda települést tartják. Dvorák szerint 1929-ben a Kvildán még nem volt meteorológiai állomás. Számításai szerint akkor ott mínusz 50 Celsius fok lehetett. Meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, s nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet.

“Számos helyen éjjel akár mínusz 40 Celsius fok is előfordulhat” – mondta Dvorák. A rendkívüli fagyok komoly gondokat okoznak a a közlekedésben, sok helyen megrepedeztek a vasúti sínek, illetve befagyott a gázolaj az autókban. Nagy problémák vannak országszerte a hajléktalanokkal. Országos méretekben a kihűlés okozta halálesetek száma már több tucatra rúg. Prágában a múlt hét második felében egytucatnyian fagytak meg. Egy-két kivétellel hajléktalanokról van szó, akik többnyire ittas állapotban fagytak meg a rendkívüli hideg éjszakában.

Jégzajlás a Dunán

Az időjárási helyzet Európában
A Jeges-tengertől a Földközi-tenger középső medencéjéig észak-déli tengellyel hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer húzódik, amelynek déli szakaszán egy újabb, a korábbinál erősebb mediterrán ciklon képződött. Hatására sok a felhő, több helyen havazik, délen néhol eső esik. A Norvég-tenger fölött is ciklon örvénylik, emiatt a Skandináv-félsziget keleti partvidékén is előfordul szórványosan havazás. Ugyanakkor a Kelet-európai-síkság, a Germán-Lengyel-alföld és az Ibériai-félsziget döntő részén anticiklonális hatások érvényesülnek. Általában kevés a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés. Európa nagy területén fagypont alatt, Skandináviában és a Balti-államokban többfelé -15 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, sőt Finnországban és Svédországban helyenként csak -30 fokot mérnek. Ezzel szemben a Földközi-tenger térségében enyhébb az idő, a délutáni órákra általában 5, 12 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence időjárását a fenti mediterrán ciklon melegfrontja alakítja.

Menetrendszerinti autóbusz Borsodban

Várható időjárás az ország területére kedd estig:
Reggelig borult lesz az ég, északkelet kivételével sokfelé várható havazás, a nagyobb mennyiség délnyugaton valószínű. Kedden napközben északkelet felől délnyugat kivételével egyre nagyobb területen elvékonyodik, csökken a felhőzet, főként a Dunántúlon és a Dél-Alföldön lesz még további havazás, majd délutántól ott is megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szél északkeleten megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon hétfő estétől viharossá is fokozódik, ezért hófúvásra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6, -11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a keleti, északkeleti országrészben 0, -4, másutt -5, -9 fok között várható.

Hóvirág
12:11

OKF: tizenkét ember halt meg kihűlés miatt a hétvégén
A hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban – ismertette a hétfő reggelig összesített adatokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, és 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig ki kellett telepíteni otthonából. A havazás 26 utat tett ideiglenesen járhatatlanná, 18 utat pedig a hatóság zárt le. Csaknem 15 ezer ember – katasztrófavédők, köteles polgári védelmi szervezetek, rendőrök, közútkezelők és közmunkások – dolgozott több mint ötezer eszközzel. Több helyen átmenetileg szünetelt valamelyik szolgáltatás, hét településen áramkimaradás volt, ez 1573 fogyasztót érintett, nyolc helyen pedig az ivóvíz-szolgáltatás szünetelt.

Havazás

Észak-afrikai határsértőket mentettek meg a fagyhaláltól Szabolcsban
Nyolc észak-afrikai határsértőt mentettek meg a fagyhaláltól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az algériai és a líbiai állampolgárokat a határrendészek találták meg összebújva a mínusz 15 fok alatti hidegben egy árokban – közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel. A határsértésre egy szolgálatból hazafelé tartó határrendész figyelt fel a Csengersima-Pete közötti magyar-román határállomástól egy kilométernyire vasárnap hajnalban – mondta Fedor Rita, a megyei főkapitányság szóvivője. A főhadnagy tájékoztatása szerint a határrendész több embertől származó lábnyomokat vett észre a frissen esett hóban, ezért értesítette szolgálatban lévő társait. A helyszínre érkező járőrök követték a lábnyomokat és egy kerékpárút menti árokban nyolc külföldire bukkantak. A szóvivő megjegyezte: a hét algériai és egy líbiai állampolgár minden bizonnyal megfagyott volna a mínusz 15 fok alatti hidegben, ha nem találják meg őket a határrendészek. A megindult idegenrendészeti eljárás során kiderült, hogy az észak-afrikaiak Románia felől illegálisan léptek magyar területre, így átadták őket a szomszédos ország hatóságainak, amelyek gondoskodnak majd a hazajuttatásukról.

Elakadva

10:20

Jégleeresztésre készülnek Dunacsúnynál, másodfokú készültség a magyar oldalon
Másodfokúra emelte Dunakiliti térségében a készültséget az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, miután a szlovák társszerv jelezte: a felerősödött zajlás miatt megkezdték a felkészülést a jég régi Duna-mederbe eresztésére. Továbbra is intenzív jegesedés tapasztalható a Rábán, a Marcalon, a Lajtán és a Répce árapasztóján. A Győr-Gönyű kikötő teljes területét a szombati jégtörés ellenére ismét jég borítja – áll hétfői közleményükben.

Jégzajlás
FGSZ: hétfőn 75 millió köbméter földgáz fogyhat
Magyarország várható földgázfogyasztása hétfőn 75 millió köbméter lesz, amely a legmagasabbak között lesz ebben a fűtési szezonban – közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. hétfőn az MTI-vel. Zsuga János, a társaság vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: hétfőre Magyarország ellátása gázipari szempontból biztosított. Az FGSZ hétfői közleménye szerint keleti és nyugati irányból valamennyi importforrás beszállítását visszaigazolták. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A hétvége mindkét napján 70 millió köbméter földgáz fogyott az országban. Az import földgázmennyiség zavartalanul érkezett Magyarországra. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt. Az FGSZ Zrt., mint rendszerirányítói engedélyes, folyamatos kapcsolatban áll az import betáplálási pontokkal, a hazai termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel – közölte az FGSZ Zrt.

Elakadt busz mentése

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.