Mutatjuk miért éri meg napelemet telepíteni 2023-ban!

A 620 milliárd forint összegű otthonfelújítási támogatás kevesebb mint fele ment energetikai korszerűsítésre.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A hetekben jelent meg a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése – írja a Pénzcentrum. A lap több cikkben mutatta be az adatokat, a negyedik részben azt vizsgálják, hogy mire használták a jogosultak az otthonfelújítási támogatást, külön figyelve arra, hogy a rezsiemelés és a napelemes betáplálási stop milyen hatásokkal járt. A rezsicsökkentés átalakítását tavaly nyáron jelentették be, 2022. november 1-től pedig életbe lépett az átmeneti betáplálási tilalom, ami a napelemes beruházások többségét ellehetetlenítette. December 31-én ráadásul megszűnt az otthonfelújítási támogatás, illetve az ahhoz kapcsolódó hitel, a három esemény együtt sokakat nehéz helyzetbe hozott. Mivel a stop bejelentése és bevezetése között nagyjából egy hónap telt el, októberben óriási volt a roham a hazai piacon, sokan még a határidő előtt akartak telepíteni. Mindez az MNB adatain is meglátszik. A jegybanki elemzés öt energetikai felújítási célt vizsgált az összes kifizetés közül, ezek a fűtési- és melegvízrendszer korszerűsítés, az épületszigetelés, a tetőcsere, felújítás, valamint a napelemes rendszer telepítése voltak.

Érdekes módon összességében nem szaporodtak meg az energetikai beruházások az összes kifizetés körében a rezsicsökkentés részleges kivezetésének hatására. (Érdemes hozzátenni, hogy bár az otthonfelújítási programot december 31-én lezárták, a tavaly megigényelt és elkezdett beruházásokat, amelyeket idén fejeztek be, még kifizeti az Államkincstár, ezért 2023-as tételek is szerepelnek a listában.) A MÁK adatai alapján mintegy 620 milliárd forint támogatást fizettek ki a családoknak, a Pénzcentrum számításai szerint ebből 275-280 milliárd forintot költhettek energetikai korszerűsítésre. 2022 júliusa és idén március között a kifizetések átlagosan 42 százaléka ment a fenti munkák valamelyikére, 2021 februárja és 2022 júniusa között viszont az átlag 45,4 százalék volt.

A napelemes kifizetéseknél épp az év elejére futhattak be az októberi korlátozás előtt elkezdett telepítések számlái, a napelemes cégek ezért több hónapos csúszásban vannak. Ez lehet a magyarázat arra, hogy 3-4 hónappal később volt megfigyelhető a felfutás az államkincstári kifizetéseknél. 2023 első negyedévében 10 százalék feletti volt a napelemes rendszerek utáni kifizetések aránya, erre utoljára 2021 őszén volt példa. Összességében átlagosan a kifizetések 11,3 százaléka ment el napelemekre 2021 februárja és idén március között. A program indulásakor egyébként a jogosultak jobban érdeklődtek a napelemekért, 2021-ben akadt olyan hónap, amikor a támogatások ötödét ezek után fizették ki. Valószínűleg a rezsiemelés bejelentése miatt indult felfutásnak a fűtéskorszerűsítés és a nyílászárócsere is, a költségesebb tetőcsere vagy épületszigetelés esetében azonban az érdekeltek már korábban léphettek. Ezeknél ugyanis nem figyelhető meg akkora kiugrás.

Hamarosan véget érhet a stop

A kormányzati kommunikáció szerint folyamatosan vizsgálják, hogy mikor és hol vezethetik ki a napelemstopot. A részleges feloldásra már akár a nyár végén javaslatot tehet az Energiahivatal. Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint lesz olyan terület, ahol azonnal fel tudják oldani a tilalmat, máshol viszont fokozatosságra kell számítani. Bár a pontos dátum még nem ismert, annak, aki szeretne napelemet, érdemes előre terveznie, sőt lépnie is. Kiss Ernő, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint most ugyan nem lehet betáplálni, de egy visszatáplálás-mentesítő szerkezet beépítésével ki lehet úgy alakítani a rendszert, hogy az alkalmas legyen a betáplálásra. Így, ha ősszel feloldják a tilalmat, akkor a korlátozó eszköz kiiktatásával indulhat a termelés. Ez már csak azért is fontos, mert ha valaki még idén elkezd visszatáplálni a hálózatba, az megkaphatja még a jogosultságot a 2024-ben kivezetésre kerülő kedvezőbb elszámolási rendszerre.

„Azt javasoljuk, hogy mindenki, aki csak teheti, még akkor is, ha jelenleg nem tud visszatáplálni, csináltassa meg ilyen formában a napelemes rendszerét. Így ha ősszel feloldják a csatlakozási stopot, akkor azonnal be tud lépni – év végéig, mint szaladós elszámolású termelő, és azt követően a jelenlegi szabályok szerint 10 évig lesz erre jogosult” – mondta Kiss Ernő a Pénzcentrumnak.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.