Mutatjuk miért jó befektetés a napelemes rendszer!

Talán bele sem gondolunk, de egy ma telepített napelem a 2040-es évek klimatikus viszonyait is megtapasztalhatja.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Michigani Egyetem kutatói megállapították, hogy az éghajlatváltozás az évszázad végére akár 20 százalékkal is növelheti a lakossági, tetőre telepített napelemek értékét az Egyesült Államokban – számol be a PV Magazine. A csapat azt számszerűsítette, hogy a klímaváltozás miként hat az ilyen rendszerek értékére és optimális kapacitására, ehhez pedig 17 amerikai város 2000 háztartásának adatait elemezték, és megbecsülték a klímaigényt, valamint a napelemek teljesítményét a jövőbeli éghajlati viszonyok mellett. Mai Shi, a tanulmány vezető szerzője szerint az első ilyen típusú publikáció. „Az érték itt gazdasági értéket jelent: mennyit takarít meg egy háztartás a villanyszámláján, ha tetőtéri napelemet telepít” – mondta a szakértő. „Elemzésünk megragadja, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja majd a háztartások villamosenergia-igényét a megnövekedett hűtési igényen és a háztartások tetőtéri fotovoltaikus termelésén keresztül” – tette hozzá. A kutatók szerint a tetőn lévő napelem értéke mérsékelt éghajlatváltozás esetén az Egyesült Államok számos városában az évszázad közepére 5-15 százalékkal, majd az évszázad végére akár 20 százalékkal is nőhet. Nagyobb értéknövekedést mértek a komolyabb hűtési intenzitású otthonokban és a növekvő sugárzással, valamint magasabb kiskereskedelmi áramárakkal rendelkező városokban.

A 17 város közül Miami és Orlando esetében várható a legerősebb értéknövekedés. Ezekben a városokban az éghajlatváltozás fokozni fogja a napsugárzást, ami kedvez az áramtermelésnek, míg a levegő hőmérsékletének emelkedése a háztartások nagyobb villamosenergia-igényét eredményezi. Az is kiderült, hogy az értéknövekedés mellett a háztartások számára gazdaságilag optimális kapacitás is emelkedik majd. Mérsékelt klímaváltozási forgatókönyv esetén 2100-ra 5-25 százalékos kapacitásnövekedést jósoltak.

A csapat szerint az eredmények hatással vannak a jelenlegi és jövőbeli napelemes rendszerek felhasználóira. „Egy tetőtéri napelemes berendezés átlagos 25 éves élettartamát figyelembe véve egy ma épített rendszer majdnem a 2050-es időjárást fogja megtapasztalni. Ezért fontos, hogy a háztartások a napelemes rendszer kiépítésekor a jövőbeli értékekre is gondoljanak” – mondta Shi.

Ajánlott tartalom

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Az energiaárak emelkedése és a klímaváltozás súlyosbító hatása miatt egyre sürgetőbbé válik, hogy lépéseket tegyünk otthonaink energiahatékonyságának javítása érdekében. A jó hír az, hogy számos felújítási lehetőség áll rendelkezésre, amelyekkel nemcsak jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, de komfortosabbá is tehetjük lakókörnyezetünket. A nyári-őszi időszak pedig ideális a felújítási projektek kivitelezéséhez.