Nagy-Britannia ezerszám tervez szélturbinákat telepíteni az elkövetkező években a klímavédelem jegyében. A megújítható energiaforrások részarányát az ország szükségleteinek kielégítésében a jelenlegi öt százalékról 2020-ig 15 százalékra emelik - jelentette be Gordon Brown miniszterelnök csütörtökön, a kormány 100 milliárd font-sterlinges megújítható energiaforrás hasznosítási programjának bemutatásakor.

Nagy-Britannia növeli a szélenergia hasznosítást

Nagy-Britannia ezerszám tervez szélturbinákat telepíteni az elkövetkező években a klímavédelem jegyében. A megújítható energiaforrások részarányát az ország szükségleteinek kielégítésében a jelenlegi öt százalékról 2020-ig 15 százalékra emelik – jelentette be Gordon Brown miniszterelnök csütörtökön, a kormány 100 milliárd font-sterlinges megújítható energiaforrás hasznosítási programjának bemutatásakor.

Nagy-Britannia el van maradva más uniós tagországok mögött a megújítható energiaforrások, a szél-, nap- és vízenergia, valamint a biomassza, biogáz és termálenergia hasznosításában. Németországban például a megújítható források részaránya a szükségletek kielégítésében 13 százalékos. A szélerőmű fejlesztés egyúttal egy másik 2020-ig szóló uniós klímavédelmi előírást, a széndioxid-kibocsátás 20 százalékos csökkentését is teljesíteni lehet majd.

A kormány tervének középpontjában a szélenergia hasznosítás áll. Mintegy 3 ezer tengeri turbinát telepítenek majd az Északi-tengeren és 4 ezret szárazföldön. Az Északi-tenger ezzel akkora jelentőségre tehet szert a szélenergia hasznosításban mint a Perzsa-öböl az olajtermelésben – mondta Brown. A kormány tervének megvalósítása 160 ezer munkahelyet is teremtene.

A 70-es évek mértékét meghaladó jelenlegi olajsokkra való tekintettel Nagy-Britanniának “égető” szüksége van olajfüggését mérséklő hosszú távú stratégiára. Meg kell őriznie az ellenőrzést a növekvő energiaárak felett is. Mindez csak a megújítható energiaforrások hasznosításának fokozásával és új atomerőművek létesítésével lehetséges. A kormány egy másik terve az elöregedett atomerőművek területén újabb reaktorok létesítését irányozza elő.

Ajánlott tartalom

Csökkent a megújulók részaránya a német áramtermelésben tavaly

A szélerőművek alacsonyabb termelése miatt csökkent a megújuló forrásokból származó elektromos áram részaránya a felhasználásban az idei első három negyedévben Németországban.