Nagy siker az eldobható PET palackok visszavétele

A várakozást túlszárnyaló eredményt hozott az egyutas PET palackok áruházi visszavétele, a rendszert működtető Cora áruházlánc már az első hónapban mintegy 25.630 darab palackot gyűjtött be

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által is támogatott rendszer működésének első hónapja alatt az áruházba 9.098 darab egészben átvett, valamint 16.532 darab, háztartási Thermo Press palackzsugorító készülékkel otthon zsugorított PET palack érkezett.

A rendszer alapja a magyar világszabadalom Thermo Press elektromos PET-palack-zsugorító berendezés, amelyet begyűjtési és hasznosítási rendszer egészít ki. A berendezés a PET palackok eredeti térfogatát tizenkettedére csökkenti, így a jóval kisebb és koncentrált szállítási igény miatt a palackok szelektív hulladékgyűjtését kísérő szén-dioxid-kibocsátás akár 75 százalékkal is csökkenthető – olvasható a közleményben.

A begyűjtött palackokat újra feldolgozzák, hiszen az elektromos elven zsugorított PET palackok kiváló tisztaságú és minőségű másodnyersanyagot eredményeznek.  A Cora és a Thermo Press Hungary Kft. 2008 decemberében vezette be az áruházi visszavételi rendszert a Cora budakalászi és törökbálinti áruházában.

Ajánlott tartalom

Ingyenes levegőtisztaság-mérés, akár a nyári táborokban is

Már 60 levegőminőség-mérő műszer került kihelyezésre iskolákban az ország 10 megyéjében a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére.