Nagybányán környezetvédelmi beruházásokat kell végezni az aranykitermeléshez

Az év végéig 35 millió euró értékű környezetvédelmi beruházást kell végrehajtania a román állammal szemben vállalt kötelezettségek értelmében a Romaltyn Mining Rt.-nek, amely a romániai Nagybányán színesfém-kitermelést tervez – adta hírül pénteken a Krónika című erdélyi napilap.

Az újság Borbély László romániai környezetvédelmi minisztert idézi, aki szerint az elmúlt időszakban Nagybányán „eltúlzott hangulatkeltés” volt tapasztalható a Romaltyn Mining Rt. tervezett színesfém-kitermelésével kapcsolatban. Borbély azt követően jutott erre a következtetésre, hogy a helyi hatóságok képviselőivel csütörtökön ellátogatott az orosz érdekeltségű társaság székhelyére.
A máramarosi megyeszékhely képviselő-testülete a héten megszavazta azt a határozatot, amely kimondja: nem adható ki építkezési engedély az egykori Aurul üzemet is magában foglaló övezetben, ugyanakkor az ugyanitt korábban kibocsátott engedélyeket is felfüggesztették.

A Nagybányán évekkel ezelőtt megtelepedett, orosz érdekeltségű Romaltyn Mining újabb építkezési és környezetvédelmi engedélyekért folyamodott az önkormányzathoz és a szakhatóságokhoz annak érdekében, hogy a végleges jóváhagyások birtokában nekivágjon a ciántechnológiás színesfém-kitermelésnek.
A Romaltyn Mining annak az ausztrál–román tulajdonban lévő Aurul Rt.-nek a helyét vette át, amelynek bozintai meddőhányójánál 2000. január 30-án gátszakadás történt, és ennek nyomán 100 ezer köbméternyi cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz jutott a Tiszába.

Borbély közölte, a Romaltynnak év végéig 35 millió eurós környezetvédelmi beruházást kell végrehajtania, és a lakosságnak nincs mitől tartania, mert a szaktárca éberen őrködik a törvények betartása fölött – olvasható a Krónikában.
Az Agerpres román hírügynökség szerint a miniszter újabb jelentéseket kért az orosz érdekeltségű vállalattól, és arról biztosította magyar kollégáját, hogy a térségben jelenleg nem működik semmilyen színesfém-kitermelési tevékenység.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.