Nagycsalád – kis lábnyom: energiatakarékossági verseny családoknak

Október végéig lehet jelentkezni a GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett családi energiatakarékossági versenyre.

A verseny hat hónapja során a résztvevőknek minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi), valamint kreatív, az egész család bevonását igénylő feladatokat kell készíteniük: például családi tervet arra, hogyan lehet klímabarát a karácsonyi szünet, mi legyen a menü, milyen ajándékokat adjunk, vagy milyen programokat szervezzünk – olvasható a szervezők hétfői közleményében.
A vetélkedésben bármely család részt vehet, jelentkezni a kislabnyom.hu honlapon lehet október végéig.
A versenyt a Nagycsalád – kis lábnyom elnevezésű, májusban indult kampány részeként hirdették meg. A szervezők közleménye szerint a program célja a családok környezet-, klíma- és energiahasználati tudatosságának növelése, a “szénszegény” életmód népszerűsítése.

A program első lépéseként országszerte képzéseket tartottak, amelyeken eddig 400 család vett részt. A képzések után régiós koordinátorok segítségével, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus hírlevéllel és kiadványokkal támogatják a képzésben részt vevőket a szükséges tudás megszerzésében és megőrzésében.
A családi energiatakarékossági verseny fővédnöke Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. A kampányról további információ a greendependent.org és a kislabnyom.hu honlapokon érhető el.

Ajánlott tartalom

A cseh képviselőház után a szenátus is megszavazta az energetikai árplafon bevezetését

A cseh képviselőház után kedden este a szenátus is megszavazta a kormány által előterjesztett energetikai árplafon, az áram és a földgáz árának maximalizálását. Az energiatörvény módosítását most már csak az államfőnek kell aláírnia, hogy életbe léphessen. Ez azonban formalitásnak tekinthető, mert Milos Zeman már jelezte, hogy egyetért az intézkedéssel.