Nagyobb az erdőirtás, mint gondolták

Nagyobb erdőterületet pusztítottak ki tavaly az Amazonas térségében, mint az a korábbi adatokban szerepelt, ezért a brazil kormány kiigazította erről szóló jelentését. Bár a kiirtott esőerdő területe jelentős, az elmúlt húsz évben még így is ez a legalacsonyabb adat.

Eredetileg 6450 négyzetkilométernyi erdőterület kivágását jelentette be a kormány, amelynek környezetvédelmi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy fölfelé kellett módosítani az adatot, ugyanis összesen 7000 négyzetkilométeren történt erdőirtás 2009 augusztusa és 2010 júliusa között. Az eltérés oka, hogy az illetékesek műholdas becslés alapján mérik fel a kiirtott erdőterület nagyságát, ezt az adatot azonban az ellenőrzés után rendszerint ki kell igazítani.Bár a kiirtott esőerdő területe jelentős, az elmúlt húsz évben még így is ez a legalacsonyabb adat. Az erdőterület zsugorodása 1995-ben érte el a rekordnagyságot: abban az évben közel 30 ezer négyzetkilométeren irtották ki a fákat az Amazonas mentén. Brazília a 2009-es koppenhágai klímacsúcson elkötelezte magát amellett, hogy 2020-ig nyolcvan százalékkal csökkenti az amazonasi esőerdő irtását. A térség esőerdőinek húsz százaléka esett eddig áldozatul, pedig a globális felmelegedés elleni küzdelem szempontjából kardinális az Amazonas esőerdőinek megőrzése.

Ajánlott tartalom

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad - olvasható a The Guardian brit napilap honlapja.