Nagyobb szerephez juthat a magyar mezőgazdaságban az energianád

Magyarországon jelenleg 500 hektáron termelnek energianádat, azonban 400 ezer hektár az a területnagyság, amire az integrátori hálózat és a logisztika megszervezése miatt minimálisan szükség lenne.

Ez Magyarország teljes energiaszükségletének nyolc százalékát tudná biztosítani – hangzott el szerdán Salgótarjánban a Nógrád Megyei Agrárkamara rendezvényén, amelyen a falugazdászok és az érdeklődők számára tartottak tájékoztatót az energianád-termesztésről. Kun Mihály, a Magyar Agrárkamara ügyvezető elnöke rámutatott:  a piaci igényeket és az éghajlati változásokat is figyelembe véve a hagyományos kultúrák mellé újakat is fel kell sorakoztatniuk a gazdáknak. Alkalmas növény például az energianád, amely a gyengébb talajokon is megél, és más kultúrnövényeknél kevésbé érzékeny az elemi csapásokra, amelyek az idén kiemelkedő mértékben sújtották a vetéseket. Az energianádat kórokozó és kártevő nem támadja meg, a nagyvad sem eszi.
Az energianádat az erőművek nagy mennyiségben fogadnák, mivel a növény jó hatásfokkal égethető, szén-dioxid-kibocsátása kisebb, mint a többi biomassza-féleségé. Az energianád az erőművi és a háztartási fűtőanyagként hasznosítás mellett papíralapanyagnak, almozásra és nádfonatok készítésére is alkalmas.
A BioWatt kutatási konzorcium szakemberei arról számoltak be, hogy a magyar agrárkörnyezetben is alkalmazható termesztéstechnológiát dolgoztak ki.

Percze Attila, a Szent István Egyetem kutatója ismertette, hogy az energianádnak évi 500-600 milliméter a csapadékigénye, de az időszakos vízborítást is elviseli. Az ültetvény vegyszeres növényvédelmére csak az első két évben van szükség. Három évvel a telepítés után pedig hektáronként már 15-25 tonna energianád betakarítása is lehetséges, mintegy húsz éven keresztül.
Az energianád mellett szól az is, hogy aratása december és március közé esik, így más munkák csúcsidejével nem ütközik, ráadásul a gabona-betakarítás gépei alkalmasak a begyűjtésére.   Percze Attila az MTI kérdésére elmondta: piaci árak a szervezett felvásárlás és a logisztika hiánya, valamint a kicsi, szétszórt termőterületek miatt egyelőre nem határozhatók meg.

Ajánlott tartalom

Hatalmas beruházásra készül az Alteo

Az Alteo összességében 5,5 milliárd forintos önerős beruházásban bővíti szabályozási központját, ennek keretében Sopronban és Győrben egy 8 megawatt(MW)/15 megawattóra (MWh) kapacitású akkumulátoros villamosenergia-tárolót, valamint egy 3MW és egy 6MW villamos kapacitású gázmotort állítanak üzembe jövő év első felében a két helyszínen - közölte az energetikai szolgáltató- és kereskedővállalat szerdán az MTI-vel.