Nagyobb teljesítményű napelemes napfénytetőkkel is elérhető lehet az új Toyota Prius

A panelt gyártó Panasonic szerint az új napelemek a jelenlegiek teljesítményének háromszorosát is képesek leadni.

A Toyota 2017-es hibrid modellje, a Prius lehet az első tömeggyártású személygépjármű, amely napelemes töltőrendszerrel rendelkezik, írja a Thinkprogress.org a Panasonic egy nyilatkozatát idézve. A cég a múlt héten egy továbbfejlesztett napelem rendszer bevezetését jelentette be, mely az említett modell napfénytetőjébe kerülne. A Panasonic szerint korábban csupán a parkoló autók hűtésére és vésztöltésre használtak néhány tíz wattos napelemeket az autókon, ám mára akár 180 wattos teljesítmény is elérhető. A fejlesztés eredményeképpen akár 3,7 mérfölddel is növekedhet a járművek hatótávolsága egy napfényes napon, ami egy napi ingázás nagy részéhez már elegendő. A 2017-es Prius teljesen feltöltött állapotban durván 25 mérföldet képes megtenni, mielőtt benzinre váltana. A napelemes napfénytető elsőként a Japánban forgalmazott modelleken lesz elérhető, az Egyesült Államokban még további fejlesztésekre van szükség, hogy az ottani sztenderdeknek is megfeleljen a rendszer, írta a nrgreport.com.

Nemcsak a Toyota használna napelemeket. Novemberben a Tesla vezér Elon Musk Twitteren írta, hogy szeretné, ha a Tesla Model 3 napelemes napfénytető opcióval rendelkezne. Mivel a Panasonic korábban megállapodást kötött a Tesla Gigagyárral, és az S modellek teljes üvegtetős darabjai jól teljesítenek a hazai teszteken, a Tesla ezen modelljei hamarabb megérkezhetnek az amerikai piacra.

Ajánlott tartalom

Erősödik a Kia az európai személyautó-piacon

Erősödik a Kia az európai autópiacon: eladásai 7,9 százalékkal bővültek tavaly 2021-hez képest, amit a dél-koreai autógyártó jelentős mértékben a villamosított hajtású modellek kínálatának tulajdonít - tájékoztatta a Kia Hungary az MTI-t.