Nap melegíti majd a vizet a kaposvári kollégiumban

Napkollektoros melegvíztermelő rendszer telepítését tervezi a Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban a kaposvári önkormányzat.

Döntés született arról, hogy amennyiben 60 százalékos támogatást nyer a város a beruházáshoz, megépíti a kollégiumnál a napkollektoros rendszert.

A napenergia hasznosítása révén az intézménynél a használati melegvíz igény az év több mint felében nagyrészt kielégíthető, illetve az uszoda vizének temperálása is biztosítható.

A megvalósíthatósági tanulmány alapján a projekt becsült költsége 125 millió 688 ezer forint, amihez 75 milliós támogatás nyerhető. A közgyűlés arról is határozott, hogy pályázatot nyújt be e támogatásra, s hogy a napkollektoros rendszer telepítéséhez 50 millió 275 ezer forintnyi hitelkeretet vesz igénybe az Önkormányzati Infrastruktúra-fejlesztési Hitelprogramból 20 éves futamidőre.

Amennyiben a maximális 60 százalékos támogatást nyeri el Kaposvár, úgy a beruházás önkormányzati önereje 6 év alatt térül meg. Az elkészült tanulmány szerint napkollektorok alkalmazásával a gázfogyasztás 38 százaléka kiváltható, az éves megtakarítás összege 8 millió 837 ezer forint.

Ajánlott tartalom

Magyar cég fejlesztette ki a napelemes járdát

Ha valaki napelemeket emleget, valószínűleg mindenkinek a házakra szerelhető lakossági megoldások, esetleg a nagy szolárparkok jutnak eszünkbe. Pedig egy magyar vállalkozásnak már 2015-ben kipattant a fejéből, hogy lehetne ezt másképp is csinálni.