Napelem a “sivatag hajóján”

Algéria is felismerte, hogy az ország fejlődéséhez elengedhetetlenül szükség van arra, hogy az új energiaforrások hasznosítását bevonják a nemzetgazdasági stratégia fő lépései közé.

Az ország földrajzi helyzetét tekintve, természetesen elsősorban a nepenergetikai fejlesztések kerülnek előtérbe. Az is nyilvánvaló, hogy ehhez a programhoz a nomád lakosságot meg kell nyerne a kormányzatnak. Ennek érdekében a közelmúltban több mint 300 összeszerelhető nepelemes rendszert kaptak az ország egyik járásában élő nomádok, akik mindenekelőtt tevetartással foglalatoskodnak.

A maghrebemergent.com hírportál tette közé, hogy az észak-afrikai államban csaknem három esztendeje létezik a lakott területektől távoli, elmaradott vidékek fejlesztésére vonatkozó azon kormányzati terv, amelynek része a helyi napelemes infrastruktúra megteremtése. A fenntartható energiára irányuló koncepcióról, a fotovoltaikus szolgáltatás működéséhez szükséges eszközálomány hálózatáról az alábbi tájékoztatást adta a már említett arab hírportál:
Elemekből összeszerelhető rendszerről van szó, amely lényegében három darabból áll.

Megfelelő huzalokkal kiegészítve egy zselés akkumulátorból, egy napfényt begyűjtő elemből, tovább egy áramátalakító dobozból. A rendkívül ötletes megoldás legfontosabb ismérve, hogy bárhova elhelyezhetők a felsorolt darabok, a lényeg, hogy a feltöltött akkumulátorból sokféle felhasználásra, világításhoz, munkavégzéshez, sőt akár egy számítógép működtetéséhez áram termelődjék, megkönnyítve ezzel a sivatagos környezetben élő és dolgozó nomád állattenyésztők munkáját. A hírportál összegzése szerint, nem hagyható figyelmen kívül az a körülmény, miszerint, körültekintő ellenőrzés mellett zajlik az állattartók napelemes rendszerekkel való felszerelése.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.