Napelem: Melyik önkormányzat a legnaposabb? Íme!

Összesen 3600 megawattóra megújuló energiával gazdagították az országot, és évi 3500 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet azok a hazai önkormányzatok, akik az Energiaklub 2015/2016-os, fenntartató települési versenyein szerepeltek. Ez hatásában olyan, mintha 5000 háztartás egy éven át nem használna áramot.

Napkorona bajnokok

2016. sem telhet el a már-már hagyománynak számító Napkorona Bajnokság nélkül. Ebben a versenyben Magyarország „legnaposabb“ települését keresték, azaz itt a napenergiát legbuzgóbban hasznosító települések versenyeztek.

2016-ban Újszilvás Község lett a Napkorona Bajnok. A faluban működő napelem- és napkollektor-felületek nagyjából 250 család éves áramfogyasztásának megfelelő energiát termelnek. Magyarországon itt létesült először önkormányzati fejlesztésű napelempark, de a jó példát azóta egyre több település követi. Újszilvás a versenyben egy teljes napkollektoros rendszerrel gazdagodott.

Az egy lakosra eső napenergia-hasznosításban idén Nagypáli Község vihet haza ezüstérmet, és 100 nm-nyi tetőszigetelést. A kistelepülésen már szinte alig találni olyan intézményt, ami ne hasznosítaná a napenergiát. Az önkormányzat hosszú távú gazdaságfejlesztési koncepciójának szerves része a megújuló energiaforrások intenzív hasznosítása.

A legzöldebb közbeszerzések

A Közbeszerzés zöldebben c. versenyben minden olyan projekttel nevezhettek az önkormányzatok, amely szén-dioxid-megtakarítással jár, például középületek energiahatékonysági korszerűsítésével, világításkorszerűsítéssel vagy hatékonyabb irodai berendezések beszerzésével. A projektek rangsora a szakmai zsűri pontozása és a leghatékonyabban elköltött forintok alapján állt össze.

-

Az abszolút és kistelepülési kategóriában is nyertes, Ajak Város a település 4 kulcsfontosságú intézményének energetikai korszerűsítésével lett az első, és nyert közparkfejlesztést. Ők az energiamegtakarítás révén évente 110 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terhelik a környezetet, miközben évi 5 millió forinttal csökkennek az önkormányzat energiakiadásai.

A 10 és 100 ezer fős települések kategóirájában Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lett a legjobb. Náluk a Kassa utcai Általános Iskola napelemmel és napkollektorral is kombinált komplex energetikai korszerűsítése lett a kategórianyertes projekt. A nagytelepülések kategóriagyőztese Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer lett, a Pais Dezső utcai Általános Iskola felújításával.

A verseny a nemzetközi Green-Proca (Green Public Procurement) projekt része, így a kategórianyertesek automatikusan jutnak tovább a nemzetközi mezőnybe.

A jó példa ösztönzően hat

Az önkormányzat a településen élők számára mindig példaértékű. Ha ez a példa jó, akkor annak rengeteg plusz hozadéka van a gazdaság fejlődésétől a lakosság környezeti elköteleződésén át a közösség megtartóerejéig.

Egyre több olyan települési szintű döntéssel találkozunk, amelyek a fenntartható energiagazdálkodást szolgálják. A versenyen való részvétel már önmagában jó példa, minden versenyző település okkal büszke az eredményeire. – mondta el Király Zsuzsanna az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szakértője.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.