Napelem mező fog áramot adni Bojton

3840 darab vékonyfilmes napelemből álló áramtermelő napelemes rendszer épül ki uniós támogatással a Hajdú-Bihar megyei Bojton. A 499 kW névleges teljesítményű megújuló energiás beruházás eredményeképp a térség részben megújuló energiából származó áramot használhat, továbbá mintegy 550 tonnányi szén-dioxiddal csökken hazánk üvegházgáz kibocsátása évente, így a projekt hozzájárul a hazánk számára is kötelező uniós klímavédelmi célok eléréséhez.

A projektgazda BPYsOLAR Kft. a beruházás során Bojt külterületén áramtermelő napelemes rendszert hoz létre. A KEOP által támogatott projekt célja megújuló energiával biztosítani a térség villamos energia fogyasztásának egy részét. A beruházás keretében napelemek felhasználásával 499 kW névleges teljesítményű fotovoltaikus kiserőmű fog megújuló energiát szolgáltatni a tértségben. A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményeinek villamos energia ellátásának egy része hamarosan megújuló, zöld energiából fog származni. A projekt eredményeképp Bojton várhatóan átlagosan évi 589 410 kWh megújuló forrásból származó villamos energia értékesíthető az elkövetkező 25 évben.

A bojti zöldenergia beruházás összköltsége 395 millió Forint, mely 60%-át, 237 millió forintot a KEOP támogatás, míg 158 millió forint önrészt a beruházó biztosít. A 3840 vékonyfilmes napelem körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesz kihelyezve. A napelemes rendszer működése nem jár zajkibocsátással és az üzemelés során semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A beruházás nem csak fosszilis energiatermelésből származó környezetszennyezést előz meg, de évi 551 tonna CO2ekv mennyiségű üvegházgáz kibocsátás csökkenést is eredményez.

A projekt nem csak hazánk uniós üvegházgáz kibocsátás csökkentési és zöld energia növelési céljait szolgálja, de hozzájárul a jelenleg igen magas energiaimport-függőségünk csökkenéséhez is. A beruházás a megújuló napenergia demonstratív felhasználása által a lakosság környezettudatosságának növekedéséhez is hozzájárul.

Ajánlott tartalom

Jobban termelnek a napelemek ezzel a fejlesztéssel

Az árnyékolás a napelemes rendszerek nagy ellensége.