Napelem park épül Pusztaszeren

A Zöldgazdaság fejlesztése az egyik kiemelt programja, a kormány a megújuló energiaforrások előállítását és hasznosítását tartja a gazdasági fejlődés egyik kitörési irányának.

Köztudott, hogy Magyarországon a sugárzási adottságok, valamint a napos órák száma európai viszonylatban is kedvező értékeket mutatnak, ám ezen a területen még igen jelentős kihasználatlan lehetőségeink vannak. Ezért is segíti elő az állam kiemelt támogatásokkal a napenergia előállításához szükséges termelőkapacitások létrehozását. A Pusztaszer külterületén megkezdett beruházás során egy napelem parkot épít egy Kft., amelyhez 206 629 777 forint támogatási összeget sikerültpályázati úton elnyernie. A helyszín kiválasztása során a napsütéses órák száma volta döntő szempont, így esett a választás a Dél-Alföldi régióra, és azon belül is a kisteleki kistérségre.

A 499 kW névleges teljesítményű napelem park létesítésének segítségével – a napsugárzás energiáját elektromos energiává alakítva – megújuló energiaforrással,környezetbarát módon állítunk majd elő az elektromos hálózatba visszatáplálhatóvillamos energiát, amelynek értékesítése kapcsán már rendelkezünk a szolgáltató együttműködési szándéknyilatkozatával. A projekt keretében közel kétezer darab 255 Wp-s napelem kerül elhelyezésre délitájolással, 35°-os dőlésszögben, földbe süllyesztett tartószerkezetekre.A kivitelezési munka 2013. szeptember 29-én vette kezdetét. A tervek szerint évvégéig be is fejeződik a napelempark építése, írja a promenad.hu.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan változhat a napelemes rendszerek elszámolása

Lantos Csaba energiaügyi miniszter szerint a napelemes rendszerek szabályzásánál még várhatóak finomhangolások.