Napelem tűz: Porig égett egy 2500 hektoliteres konyakraktár Franciaországban

Tűzvész pusztított a délnyugat-franciaországi Charente megye egyik borgazdaságában, melyben leégett egy 2500 hektoliteres konyakraktár.

A tűz szombat délelőtt tört ki, délutánra sikerült a lángokat megfékezni a hetven tűzoltónak Baignes-Sainte-Radegonde faluban. “A tűz a napelemes panelekben ütött ki, és átterjedt egy 200 négyzetméteres alkoholraktárra, a választófal túloldalán álló lakóházra és egy silóra, összesen 1000 négyzetméternyi területre – közölte David Bardin, a megyei tűzoltóság századosa. “Sikerült megvédeni a lángoktól egy szomszédos lepárlót, amelyben mintegy 350 hektoliter alkohol volt, továbbá tucatnyi mezőgazdasági gépet” – tette hozzá. A tűzoltók egész éjjel felügyelték a helyszínt, mert este még folyt az alkohol a 2500 hektoliteres kapacitású raktárból. Azt nem tudták megmondani, mennyi szesz volt pontosan az épületben. A konyak 40 fokos égetett szesz, így nagyon gyúlékony – magyarázta Bardin százados.
Cognac térségében ritkák a szeszpárlókban és raktárakban keletkezett tűzesetek – a 2000-as évek eleje óta mintegy húsz ilyen eset fordult elő -, de nagyon veszélyesek, mert nagyon nagy hőt bocsátanak ki és kicsi a füstjük, a kék lángok alig láthatók. Az érlelés közben felgyülemlett alkoholgőz is kigyulladhat a helyiségek felső részében. Cognac régió Európa legnagyobb égetettszesz-tároló térsége. Mintegy 550 ezer hektoliter szeszt termelnek és érlelnek itt évente. Charente megyében több mint 1500 ipari és kisipari szeszraktár, valamint mintegy ezer lepárló működik.

 

 

Borítókép: illusztráció

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.