Jó hírt kaptak az ingyen napelemes rendszerre várók

Tízezernél több támogatási kérelemnél tart a Napenergia Plusz Program.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Átlépte a tízezret a napelemes rendszerek kiépítését támogató pályázaton benyújtott kérelmek száma, írta az Energiaügyi Minisztérium a Facebookon. Az érdeklődés rendkívül magas, és a további növekedésre lehet számítani, hiszen az előzetesen regisztrált résztvevők száma meghaladta a 27 ezret, akik zöldenergia tárolását és termelését támogató kiírásra várnak. A pályázati kérelmek feldolgozása folyamatos, és a múlt hét elejétől kezdve sorra születnek a támogatási döntések is. Azok, akik már rendelkeznek a támogatói okirattal, szükség esetén előlegként hívhatnak le összegeket. Az elosztó engedély megszerzése után pedig a kivitelezők azonnal hozzáfoghatnak a napelemek és energiatárolók telepítéséhez. Az első kifizetések már a tavasz folyamán megtörténhetnek. A kormány kiemelkedő támogatást nyújt a családoknak, akik beruházási költségeik kétharmadáig akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek az ingatlanonként. Az eddigi kérelmek átlagos igénye az állami hozzájárulásra 4 millió forint alatt maradt. A 75 milliárd forintos pályázati keretösszegből így az előzetesen tervezettnél is több mint 15 ezer háztartás fejlesztése valósulhat meg.

A kormány hangsúlyozza, hogy a jövő a zöldenergiáé, amely nemcsak a környezetvédelem, hanem a gazdaság versenyképessége szempontjából is kulcsfontosságú. A helyben megtermelt tiszta energia tárolásának lehetősége nagyban befolyásolja a magyar gazdaság fejlődését. A kormány tovább ösztönzi a hazai családok és vállalkozások részvételét, jelenleg összesen 200 milliárd forinttal támogatva a zöldenergia-projekteket és az energiatárolók kapacitásának bővítését.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.