Napelem és szélturbina látja el az éttermet

Napelemes étterem nyílt a hollandiai Oostvoornéban a tengerparti dűnék között. A Restaurant Aan Zee, amelyet az Emma Architecten épített, szállító konténerekből készült, és a lehető legjobban kihasználja környezete adottságait. (Aiolus News)

Miután a tengerparton bőségesen van napsütés, fény és szél, az étteremnek kevés plusz energiára van szüksége. Az üvegfalak nemcsak a kilátást, hanem a természetes világítást is segítik. Tetején elhelyezett napelem-rendszer és egy szélkerék szolgáltatja a villamos energiát, a meleg vizet egy geotermikus forrásból nyerik, a hűtésben pedig a természetes szellőzés kapja a főszerepet. A szennyvizet saját recikláló rendszer dolgozza fel, ezért nincs szükség arra, hogy csatornahálózathoz kössék. Az épület minden része újrafelhasználható anyagból készült, így könnyen lebontható és akár másutt is felépíthető.

Ajánlott tartalom

Európai Bizottság: az európaiak nagy többsége csökkenti az otthoni energiafogyasztást

Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett felmérése szerint az európaiak 71 százaléka vezetett be intézkedéseket otthonában az energiafogyasztás csökkentésére, 48 százalékuk aggódik, hogy ki tudja-e fizetni rezsiköltségeit, jelzáloghitelét, és a munkába járás költségeit.