Napelemek kerültek a fekete-hegyi kulcsosház tetejére

Korszerűsítették és bővítették a fekete-hegyi kulcsosházat a Pilisben, valamint a kisirtási menedékházat a Börzsönyben, a két felújított turista-szálláshelyet pénteken adták át – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy a Pilisszentlélek és Kesztölc között található fekete-hegyi kulcsosház felújítását és korszerűsítését a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 25 millió forintból valósította meg. A munkák során kicserélték a tetőt, felújították a kéményt, szigetelték a falakat, az épület új bútorzatot is kapott. Az elektromos áramot napelemek, illetve egy aggregátor biztosítja. A Börzsönyben található kisirtáspusztai hegyi menedékház felújítását az Ipoly Erdő Zrt. 2013-ban kezdte el turisztikai beruházási programjának keretében. A felújítással 38 újabb szálláshely jött létre. Az eredeti régi kőépületeket teljesen felújították, biztosított az áramellátás, elkészült a víz-, a fűtés- és a szennyvízrendszer. Az állami erdőgazdaságok 2013-14-ben mintegy négymilliárd forintot fordítanak közjóléti, turisztikai beruházásokra. A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. területein 2013-ban és 2014-ben a fejlesztések eredményeként mintegy 300 millió forintos beruházással összesen 150 férőhellyel gyarapodott a klasszikus bakancsos turisztikai szálláshely-kapacitás.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.