Csak napelemek látták el Kaliforniát energiával egy rövid időre

Kaliforniában rövid időre közel 100 százalékban megújuló források biztosították az állami energiaigényt.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Április 30-án rövid időre ugyan, de közel 100 százalékban megújuló energiaforrások elégítették ki Kalifornia energiaigényét – számol be az Interesting Engineering. Eleinte 101 százalékos arányról számoltak be, utóbb azonban kiderült, hogy az érték pontatlan volt. Az államban az áramhálózatot, a termelést és a közművek által továbbított energiát a Kaliforniai Független Rendszerüzemeltető (CAISO) nonprofit szervezet monitorozza. A csoport először még arról számolt be, hogy a megújulók az áramigény 101 százalékát fedezték, a felesleget pedig a szomszédos államokba exportálták. A hatóságok utóbb ellenőrizték az adatokat, és kis mértékű finomítást végeztek. Így derült ki, hogy az arány valójában „csak” 99,87 százalékos volt, ekkor 18 672 megawattos volt a terhelés Kaliforniában. A CAISO szóvivője szerint az érték így is felülmúlja az állam korábbi, 97,58 százalékos csúcsát. Az új rekord 15 percig tartott ki, ezt követően a megújulók hozzájárulása 97 százalékra esett vissza. 12 391 megawatt, azaz az energia mintegy kétharmada az állam elektromos hálózatára kapcsolt napelemes panelektől származott. A fennmaradó részt szélenergia, geotermikus energia és egyéb zöld források biztosították.

Kaliforniai környezetvédők egy olyan jogszabály elfogadásáért küzdenek, amely előírná, hogy 2045-re az állam teljes energiaigényét megújulókból fedezzék. A célok között szerepel továbbá, hogy naperőműfarmok helyett a térségben az otthoni napelemeket támogassák – ehhez összesen egymillió napelemes tetőt akarnának. Az új mérföldkő fontos lépés a helyi zöld törekvések történetében. Kaliforniában, nem meglepő módon, a napenergia lehet a kulcs az átállásban. Bár az államban földrajzi adottságai alapján a vízerőművek is komoly segítséget jelenthetnének, a régóta tartó aszály alapján úgy tűnik, hogy nem a vízenergia fogja jelenteni a megoldást. Kalifornia természetesen még távol áll attól, hogy teljesen elhagyja a fosszilis energiahordozókat, földgázt használó hőerőművei például még mindig üzemelnek, igaz, a felesleges energiát más államoknak adják át.

Ajánlott tartalom

Fát ültettek a ferencvárosi labdarúgók a Budakeszi Vadasparkban

Környezetvédelmi akció keretében fa- és cserjeültetésen vettek részt csütörtökön a Ferencváros labdarúgói - Botka Endre, Dibusz Dénes és Varga Barnabás -, a klub utánpótláskorú játékosai, illetve a kezdeményező cég több képviselője a Budakeszi Vadasparkban.