Napelemekkel termelnek energiát Mezőladányban

Új „funkcióval” bővül a Mezőladányi polgármesteri hivatal épülete, hiszen ezután már nem csak a polgárok napi ügyintézésének ad helyet, hanem részt vállal a település energiaracionalizálásban is az épület tetejére kihelyezett napelemek révén.

Mezőladány Önkormányzata 14 778 100.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a „Helyi hő-, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” című pályázati konstrukción az Új Széchenyi Terv keretében, írja a szon.hu. A beruházásból a polgármesteri hivatal épületén napelemes rendszer kiépítésére került sor. A támogatási intenzitás 85%. Hazánkban a Környezet-és Energia Operatív Program (KEOP) által meghirdetett pályázatok vissza nem térítendő támogatást nyújtanak azok részére, akiknek fontos az energiaracionalizálás és a megújuló energiaforrások használata.

A KEOP egyik kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és az EU energiapolitikával – a környezeti szempontok érvényesítése a gazdasági fejlődésben. Ennek is feltétele a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítása, a hazai energiahordozó forrásszerkezet kedvező befolyásolása a hagyományos energiaforrások felől a megújuló energiaforrások irányába való elmozdulás elősegítésével. Általános cél a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, ezen belül a megújuló energiaforrásokon alapuló hő- és villamos energia termelés szerepének növelése az összenergia felhasználáson belül és ezen keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátás csökkentése.

E célkitűzéseket szem előtt tartva, Mezőladány Község Önkormányzata 2011-ben az energiaköltségek csökkentése jegyében környezetbarát beruházás megvalósításába kezdett. A pályázat révén elnyert több mint 14 millió forint támogatásból a polgármesteri hivatal épületén napelemes rendszer kiépítése valósult meg. A hivatal magas áramfelhasználásából eredő fenntartási költségeinek racionalizálása érdekében egy költség- és energia hatékony megoldás mellett döntöttek. Így valósították meg a napelemes villamos energia előállítását, mely egyben egy környezetbarát energiatermelés módszer bevezetését is jelenti. A 11,52 kW-os teljesítményű napelemes rendszer által előállított villamos energia éves szinten 13 248 kWh. Az Önkormányzat a beruházás megvalósításával biztosította a polgármesteri hivatal épületének energiaracionalizálását, mellyel jelentős rezsiköltséget takarít meg és jó példaként szolgál a térségben hasonló projektek megvalósításához.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.