Napelemes drónokkal vinne netet Afrikába a Facebook

A Facebook dróngyártókkal tárgyal éppen, a célja, hogy ilyen robotgépekkel vigye el az internetet Afrika elszigeteltebb helyeire. A közösségi oldal az egyik a nagy cégek közül, amelyek támogatják az internet.org projektet. Ennek célja, hogy a világ net nélküli részét csatlakoztassák az internethez.

Ma ugyanis csak 2,7 milliárd embernek van hozzáférése a nethez, ez alig valamivel több, mint a világ népességének harmada. A projekthez olyan cégek is csatlakoztak, mint az Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm és Samsung. A Facebook napelemes drónokat szeretne vásárolni, amelyek akár öt évig is a levegőben maradhatnak. Azt remélik, hogy át tudják úgy alakítani ezeket a robotrepülőket, hogy internetkapcsolatot tudjanak szolgáltatni az ott élőknek. A Titan Aerospace gyártotta drónok akár húsz kilométer magasra is felszállhatnak, de jóval alacsonyabb költséggel működtethetők, mint a műholdak. Ezen belül a Solara 50 és 60 modellek akár száz kilogrammnyi felszerelést is vihetnek magukkal.

A Facebook összesen 11 ezer darabot szeretne átalakítani és a levegőbe repíteni világszerte. Ez a projekt egyébként a Google Project Loonnal konkurens; a keresőcég hatalmas légballonokkal szeretné ugyanezt elérni. A Google programjának hátránya, hogy csak száz napig tudnak fenn maradni a ballonok, utána a földre kell ereszteni őket újratöltésre.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.