Napelemes fényárban úszik a város

Banglades is azon országok felé tart, amelyek minél jobban kihasználják természeti adottságaikat, például a napenergiát.

Ennek szellemében a főváros, Dakka, hamarosan napelemes fényárban úszik. A dél-ázsiai ország két legyet üt egy csapásra: egyfelől növeli az ország energetikai biztonságát, másfelől pedig Dakka közlekedés-biztonságát.(Aiolus News) A napelemes világítás mellett ugyancsak nap szolgáltatja majd az energiát az újonnan telepített mintegy, kereszteződésekbe telepítendő száz útjelző lámpához. Ez utóbbi, 3,2 millió eurós terv, amelyet a Világbank finanszíroz, azt a célt is szolgálja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a megújuló energiákra, mint a fosszilis energiákkal szembeni érvényes alternatívára. A kivitelező az indiai CMS Traffic System és a helyi Rhaimafrooz vállalat lesz. Alnun Nishat, a daccai egyetem professzora szerint a kezdeményezés társadalmi szempontból is pozitív, mert az energiahálózat túlterhelt Dakkában, amelynek következtében gyakoriak az áramszünetek, az utcák sötétbe borulnak és rablók, fosztogatók azonnal kihasználják a kínálkozó lehetőséget. Banglades 2020-ra az országos energiaigény 10%-át tervezi megújuló energiákból ellátni.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.