Napelemes fényárban úszik a város

Banglades is azon országok felé tart, amelyek minél jobban kihasználják természeti adottságaikat, például a napenergiát.

Ennek szellemében a főváros, Dakka, hamarosan napelemes fényárban úszik. A dél-ázsiai ország két legyet üt egy csapásra: egyfelől növeli az ország energetikai biztonságát, másfelől pedig Dakka közlekedés-biztonságát.(Aiolus News) A napelemes világítás mellett ugyancsak nap szolgáltatja majd az energiát az újonnan telepített mintegy, kereszteződésekbe telepítendő száz útjelző lámpához. Ez utóbbi, 3,2 millió eurós terv, amelyet a Világbank finanszíroz, azt a célt is szolgálja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a megújuló energiákra, mint a fosszilis energiákkal szembeni érvényes alternatívára. A kivitelező az indiai CMS Traffic System és a helyi Rhaimafrooz vállalat lesz. Alnun Nishat, a daccai egyetem professzora szerint a kezdeményezés társadalmi szempontból is pozitív, mert az energiahálózat túlterhelt Dakkában, amelynek következtében gyakoriak az áramszünetek, az utcák sötétbe borulnak és rablók, fosztogatók azonnal kihasználják a kínálkozó lehetőséget. Banglades 2020-ra az országos energiaigény 10%-át tervezi megújuló energiákból ellátni.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.