Napelemes rendszer biztosítása – Mikor van rá szükség?

A napelemes rendszer biztosítása is fontos, hiszen a berendezést is érheti sérülés, lopás, vandalizmus, amire fedezetet jelenthet egy szerződés, ami garantálja a rendszer energiatermelő képességének folyamatos fenntartását és az anyagi hátrányok pótlását.

Jelentős értéktárgyainkra mint lakás, ház vagy az autóra biztosítást kötünk, mivel ezekben használat közben kár keletkezhet. De mi a helyzet a milliós bekerülésű napelemes rendszerrel? Ilyen kockázatviselési szerződés azonban nemcsak a fent említett elemekre állítható ki, hanem lehetőség van már úgynevezett napelem biztosítás megkötésére is. A legtöbben napelemes rendszert nem csak azért szereltetnek ingatlanukra, hogy azzal óvják a környezetet, hanem azért is, mert egy olyan beruházásba szeretnék fektetni a pénzüket, ami egyszerűen és gyorsan megtérül. Egy ilyen kézzel fogható befektetés esetében – ami ráadásul ki van téve a környezet hatásainak – fontos, hogy biztosítsuk a megfelelő védelmet. Tekintettel arra, hogy a napelemes rendszer a szabadban foglal helyet sok veszély is fenyegeti. Ilyen rizikófaktor maga az időjárás (szél, jégeső), vagy akár a szándékos károkozás is.

Az esetlegesen elszenvedett károk okozta anyagi kiesés enyhítésében és kárpótlásában segít a napelem biztosítás. Hasonló esetre példa mondjuk a gépjárművekre kötött CASCO biztosítás. Bár bosszantó, de megkönnyebbülést jelent, ha a parkolóban hagyott autónkon egy ismeretlen által okozott sérülést tapasztalunk, és annak kijavítását a megkötött biztosítás terhére tudjuk elvégezni. Ez pedig nem terheli meg váratlanul a pénztárcánkat. Ezért is szükséges külön a napelemes rendszer biztosítása. A napelem biztosítása épp olyan egyszerűen kivitelezhető, mint a lakásbiztosítás megkötése. Amit viszont fontos tudni, hogy a napelemes rendszert a biztosítók eltérően kezelik. Vannak esetek, amikor az ingatlan szerves részének tekintik, ilyenkor csak újra kell kötnünk megnövelt értékkel a lakásbiztosítás szerződést.

Ugyanakkor bizonyos biztosítók külön szerződnek erre, mert véleményük szerint a berendezés nem szorosan kapcsolódó része az épületnek, ugyan az ingatlanhoz kapcsolódnak, de eltulajdoníthatók, mint ingóság. Mindkét esetben a megkötéshez egy biztosítótársaságot kell felkeresnünk személyesen, telefonon vagy online, megadni a szükséges alapvető információkat, mérlegelni az előforduló kockázatokat, majd megkötni a számunkra legmegfelelőbb szerződést.

Érdemes tudni, hogy a napelem biztosítása több esetben kötelező is lehet! Például napelem biztosítás megkötésére kötelezhetnek minket akkor, ha a beruházást hitelből, vagy részben pályázati támogatásból valósítjuk meg. Így érdemes utánajárni annak, ha ilyen finanszírozás típusokkal tervezzük létrehozni napelemes rendszerünket, hogy milyen kötelezettségekkel kell számolni. Ugyanakkor a korábban említett indokok miatt érdemes önszántunkból is megkötni egy napelem biztosítást, hogy bebiztosítsuk magunkat.

Ezekre figyeljen biztosítási szempontból napelemes rendszer telepítésekor

A napelemes rendszer biztosítása előtt érdemes pár dolgot letisztázni a kiválasztott kivitelezővel is. Fontos tudni, hogy amennyiben a rendszer felszerelésekor keletkeznek károk, akkor azért a kivitelező lesz a felelős. Esetleg rákérdezhetünk arra is, hogy az ilyen esetekre rendelkezik-e a vállalkozó felelősségbiztosítással, vagy saját költségén kívánja megtéríteni az esetlegesen felmerülő kárt. Amennyiben meglévő lakásbiztosítás mellé kívánjuk felvenni az új napelem biztosítást, akkor arról időben kell tájékoztatni biztosítónkat, lehetőleg a napelemes rendszer felszerelése/üzembehelyezése előtt. Javasolt írásos visszaigazolást kérni a biztosítótársaságtól ezzel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy évfordulóval biztosítót is váltunk, így figyelni kell arra, hogy a napelemes rendszer biztosítása az új biztosításban is szerepeljen, hogy a későbbiekben elkerülhessük a kellemetlenségeket.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a napelemes rendszer bizonyos része (pl. inverter) a pincehelyiségbe kerül elhelyezésre. Ilyenkor érdemes ellenőrizni, hogy a biztosítási szerződés kitér-e az ár- és belvíz vízveszélyre. Ahogy korábban már említettük, a kölcsön igénybevételével történő napelemes rendszer kivitelezéseknél a hitelintézet megköveteli a napelemes rendszer biztosítás meglétét. Ezért javasolt utánajárni annak, hogy milyen típusú biztosítási szerződést fogad el a bank. A napelemes rendszer biztosítása esetében feltétlenül kérdezzünk rá arra a biztosítónál, hogy a kártérítés vonatkozik-e a hozamkiesésre. A kár bekövetkezését követően ugyanis napokig, hetekig, vagy akár hónapokig is a hálózatról kell vételezni a szükséges energiát, amit alap esetben napelemes rendszerünk termelt volna meg.

Ajánlott tartalom

Kormány bejelentése: új napelemes pályázat indul

Az energiaügyi miniszter bejelentette a Napenergia Plusz program folytatását, pályázatot hirdetnek azoknak, akik kiestek a tízéves szaldós időszakból, és lehetőséget biztosítanak számukra energiatároló beszerzésére.