Napelemes rendszere van? Mutatjuk a következő beruházását!

Kaliforniában minden második új napelemes energiatárolót is telepít.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az Egyesült Államok Energia Információs Hivatala (EIA) a havi villamosenergia-ipari jelentésében arról ír, hogy a kaliforniai napenergia-ügyfelek körében emelkedik az akkumulátor elfogadásának aránya – számol be a PV Magazine. 2023 októberében a kaliforniai napelem-tulajdonosok mintegy 20 százaléka döntött úgy, hogy a telepítés során energiatárolót is beépít, ez az érték 2024 áprilisára 50 százalék fölé emelkedett. Az áttérés nagyrészt Net Energy Metering (NEM) 3.0-ra való áttérésnek köszönhető, ez egy olyan szabályozási struktúra, amely csökkentette a napenergiás áram közvetlen hálózatba táplálásáért fizetett összeget. A termelés és a csúcsigény időszakai közötti eltérés miatt a szabályozó hatóságok úgy módosították a kompenzációs díjakat, hogy a napenergiával termelt áram tárolására és elosztására akkor helyezzenek hangsúlyt, amikor arra a legnagyobb szükség van. A növekvő akkumulátoros arány jelentős változás az ágazat számára, immár a napelemes és akkumulátoros rendszerek teszik ki a Kaliforniában telepített összes lakossági nettó kapacitás mintegy 9 százalékát. 2023 októbere és 2024 áprilisa között több mint 40 ezer rendszer lett telepítve, ami 232 megawatt új akkumulátortároló kapacitást jelent.

Bár a NEM 3.0 elérte a kívánt hatást, a szabályalkotási döntés nem volt túl népszerű. A változtatás növelte a napelemek telepítésének árát, és ugyan áramkimaradások idején az energiatárolók előnyöket jelentenek, a beruházások megtérülési ideje nőtt az államban. Emiatt csökkent a napelem-telepítések száma, 2024 első negyedévében 2021 óta a legalacsonyabb volt az új kapacitás értéke. Kaliforniában jelenleg több mint 12 ezer megawatt telepített napenergia-kapacitás van az 1 megawattnál kisebb lakossági nettó mérési rendszerekben. Ezen kapacitás több mint 70 százalékát és az államban telepített teljes napenergia-kapacitás mintegy egyharmadát teszik ki.

„Adataink azt mutatják, hogy 2023 harmadik negyedévében 83 376 új lakossági nettó mérési fotovoltaikus rendszert telepítettek, szemben a régi NEM 2.0 szabály alapján 2022 azonos időszakában csatlakoztatott 70 152 rendszerrel. Nem tudjuk azonban megkülönböztetni azokat a rendszereket, amelyek a NEM 2.0-ra való kiterjesztést kérték” – olvasható az EIA jelentésében. 2024 első negyedévében további 46 631 rendszert telepítettek. 2022 januárja óta havonta átlagosan 21 ezres volt a bővülés.

Ajánlott tartalom

Kiderült mennyit termel 31 év után a napelemes rendszer!

Franciaország legrégebbi fotovoltaikus rendszerének tesztjei kimutatták, hogy a napelemmodulok 31 év után is a kezdeti teljesítményük átlagosan 79,5%-át képesek biztosítani, ami meghaladja a gyártók által ígért értékeket.