Napelemes repülővel akar a sztratoszférába jutni egy svájci

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

A projekt mögött álló Raphael Domjan szerdán mutatta be a SolarStratos nevű hófehér, kétüléses járművet, amelynek hosszú szárnyait 22 négyzetméternyi napelem borítja. A férfi szerint amennyiben a küldetése sikeres lesz, akkor a SolarStratos lesz az első ember vezette napelemes repülőgép, amely feljut a sztratoszféráig, írja az MTI.
Domjan, aki a nyugat-svájci Payerne légibázisán mutatta be a repülőgépet, közleményében úgy fogalmazott: “azt szeretnénk megmutatni, a jelenlegi technológia lehetővé teszi, hogy megvalósítsuk és még túl is szárnyaljuk mindazon lehetőségeket, amelyeket a fosszilis tüzelőanyagok kínálnak számunkra”. Mint hangsúlyozta: “az elektromos és napelemes járművek a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartoznak”. A SolarStratos tesztrepülései jövő februárban, a közepes magasságú repülések jövő nyáron kezdődnek. A tervek szerint Domjan 2018-ban próbálkozik meg először a sztratoszféra elérésével.

A repülőgép súlyának alacsonyan tartása érdekében az utasfülke nem lesz túlnyomásos, vagyis Domjan űrruhát fog viselni. A speciális szkafandert napelemek fogják működtetni, ami ez idáig egyedülálló fejlesztés.  A sztratoszféra a Föld felszínéhez legközelebbi légköri réteg, a troposzféra felett helyezkedik el. A közepes szélességi körökön a sztratoszféra alsó határa 10, felső határa 50 kilométeres magasságban van. A 44 éves Domjan szerint a SolarStratos 25 ezer méteres magasságban is képes repülni. A számítások szerint a sztratoszférát célzó utazás nagyjából öt órát vesz igénybe. Két és fél óra az odaút, 15 perc a magasban, majd három óra a visszaút a Földre.

Domjan mindössze néhány hónappal azután ismertette magasra törő terveit, hogy két honfitársa, Bertrand Piccard és André Borschberg a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülőgéppel.
A Solar Impulse 2 tavaly márciusban indult Föld körüli útjára, amelyet 17 szakaszra bontva teljesített. A gép 43 ezer kilométert repült, átlagosan 45-90 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, összesen 23 napot töltött a levegőben, négy kontinenst, két óceánt és három tengert átszelve. A világ körberepülésével a vállalkozás fel akarta hívni a figyelmet a megújuló, környezetbarát energiára. Domjan 2014-ben indította el a SolarStratos projektet, két évvel azután, hogy a világon elsőként körbevitorlázta a Földet egy kizárólag napenergia-hajtotta hajóval.

Ajánlott tartalom

Az afrikai élelmezésben segíthet a napelemes öntözőrendszer

Egy napelemes öntöző fenntartása olcsóbb, ezért igen előnyös lehet.