Napelemes tetőcserép reformra készül a Tesla?

A vállalat számára kiemelten fontos a megjelenés. Egy új szabadalmi dokumentum alapján a cég mérnökei most is azon dolgoznak, hogy javítsanak cserepeik külsején.

Úgy tűnik, a Tesla olyan fejlesztésekbe kezdett, melyek célja, hogy új változatok készüljenek a vállalat nagysikerű napelemes cserepeiből – szúrta ki a Teslarati. A lehetséges fejlesztésekről egy új szabadalmi leírás árulkodik, a publikáció alapján a cég még szebb cserepeket akar létrehozni. A Tesla napelemes termékei már most rendkívül népszerűek megjelenésük miatt, persze ezen a téren is van még hová fejlődni. A rendszer telepítésekor például egyaránt használnak fotovoltaikus és sima elemeket, bizonyos szögből, illetve egyes napszakokban viszont szabad szemmel is ki lehet szúrni azokat a cserepeket, amelyekben vannak cellák.

A Tesla egy február 11-én publikált dokumentumban részletezi a problémát. A cég szerint a különböző cserepekhez ugyanolyan üveg készül, a napelem hiánya miatt azonban színbeli eltérés jelentkezhet, ez pedig csökkentheti az esztétikai élményt. A jelenség hátterében számos tényező állhat, többek között kisebb gyártási hibák, valamint a tény, hogy a napelemes cserepek megjelenését befolyásolhatja a fény és a látószög.

A vállalat mérnökei most megoldást találhattak erre az apró, de zavaró problémára. A Tesla szerint a cserepekben elhelyezhető polikristályos, szilícium alapú fotovoltaikus struktúra felszíni méretének és mintájának alakításával elkerülhető, hogy a termék egyes körülmények között felragyogjon. Emellett olyan festékkel is meg lehet színezni a hátlapot, amely passzol a fotovoltaikus struktúra színéhez, így csökkenthető a terméken belüli kontraszt. Hasonló festékréteget ráadásul a nem napelemes cserepekre is felvihetnek.

Végezetül egy tükröződést gátló felső réteg tovább mérsékelheti a színbeli különbségeket.
A szabadalom azt is leírja, hogy a reaktív ionmaratás révén hogyan lehet különböző textúrájú napelemes cserepeket létrehozni. Elon Musk már 2016-ban bemutatott olyan potenciális variánsokat, amelyek a pala, a terrakotta és egyéb anyagok külsejét imitálták. A Tesla-vezér korábban azt mondta, 2021 kulcsfontosságú év lesz a cég napelemei számára, nem lenne meglepő, ha rövidesen újabb cseréptípusokkal bővítenék a kínálatot.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.