A SolarWorld és a PC-Aero Elektra One nevű napelemes vitorlás repülőgépe teljesen környezetkímélő.

Napelemes, vitorlás repülő

A SolarWorld és a PC-Aero Elektra One nevű napelemes vitorlás repülőgépe teljesen környezetkímélő.

Nemrég tette meg első útját, az ILA berlini légi kiállításon pedig egy új kiegészítőt mutattak be az Elektra-hoz, egy mobil elektromos töltőállomást, mely hálózattól függetlenül folyamatosan képes ellátni energiával a repülőt. Maga a gép a szárnyán található napelemekkel képes feltölteni motorját repülés közben. A szénszálakból épült Elektra mindössze 100 kg súlyú akkumulátora nélkül, és nyolc órán keresztül közel 1,000 kilométer megtételére képes. A mobil töltőállomás is napelemekkel van borítva, és utánfutóként autóra szerelve bárhova követheti a vitorlás repülőt, segítségével pedig 2 kW/órával tölthetjük az akkumulátorait. Más napelemes repülőkkel szemben, mint például a Solar Impulse, az Elektra One-t inkább szabadidős felhasználásra szánják és nem transzkontinentális utakra.

elektra one

elektra one

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.

Nincs hozzászólás

  1. Igazából ez egy kicsit paradoxon. Vitorlás csak hajó lehet. Repülő maximum vitorlázó.De mivel van saját motorja ezért a vitorlázó repülő sem igaz!Hacsak nem szerelnek rá vitorlákat, akkor talán lehet hidroplán. Szerintem! Lehet, hogy a fordítás nem sikerült. Egyszerűbb lett volna simán napelemes repülőről beszámolni.