A japán Sharp, az olasz Enel és az olasz-francia STMicroelectronics közös vállalat létesítését tervezi napelemek gyártására Olaszországban.

Napelemgyár épül Olaszországban

A japán Sharp, az olasz Enel és az olasz-francia STMicroelectronics közös vállalat létesítését tervezi napelemek gyártására Olaszországban.

A Sharp és az Enel már 2008-ban bejelentette szándékát közös vállalat létesítésére vékonyfilm napelemek gyártására egy európai technológiai céggel, de akkor még nem nevezték meg a harmadik partnert.

A közös vállalat az STMicroelectronics szicíliai üzemében 2011 elején kezdi meg a napelemek gyártását évi 160 megawatt áramtermeléshez elegendő napelem előállítását lehetővé tévő gyártási kapacitással, amit később 480 megawattra emelnek.

A beruházást bankhitel mellett minden résztvevő partner 70 millió euróval finanszírozza. A közös vállalat tulajdonosai egyharmad-egyharmad arányban a Sharp, az STMicroelectronics és az Enel konszern leányvállalata, az Enel Green Power lesznek.

A Sharp és az Enel Green Power létrehoznak egy közös vállalatot napelemes energiatermelő berendezések gyártására is, amely 2016-ig több mint 500 megawatt áramtermelési kapacitású napelemes erőművet kíván létesíteni a Sharp-Enel-STMicroelectronics közös vállalat által gyártott napelemek felhasználásával.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.