Napelemgyár épülhet a magyar határ közelében

A japán Sekisui Chemical 2025-re akarjak kifejleszteni rugalmas napelemét.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Denisa Sakova, Szlovákia miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere megállapodást írt alá a Sekisui Chemical japán műanyaggyártóval, amely rugalmas fotovoltaikus paneleket fejleszt – számol be a PV Magazine. Sakova szerint a cél az, hogy megvizsgálják a panelek szlovákiai gyártásának lehetőségét. A Sekisui Chemical könnyű, perovszkit alapú napelemes technológiát tervez, a projektben 2025-ben rugalmas, hajlékony paneleket akarnak piacra dobni. A tokiói székhelyű cég több mint 27 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, és komoly múlttal büszkélkedhet – 1947-ben alapították –, igaz, a napelemes megoldásokkal csak jóval később kezdett el foglalkozni a cég. Noha a vállalat a műanyaggyártásban érdekelt, a különböző fenntarthatósági ranglistákon rendszerint előkelő helyen szerepel. „Nemcsak abban vagyunk érdekeltek, hogy együtt dolgozzunk ennek a technológiának a szlovákiai elterjesztésén, hanem egyúttal azt is szeretnénk megvizsgálni, hogy az ilyen panelek gyártása milyen módon telepíthető hazánkba” – nyilatkozta Sakova. A szlovák gazdasági minisztérium szerint a megállapodás megteremti a két fél közötti szoros együttműködés feltételeit, különösen a szlovák piacra lépés különböző feltételeinek megtalálásában.

Az aláírással szomszédunk és a japán gyártó arra vonatkozó akaratát fejezte ki, hogy a kutatás-fejlesztés terén való együttműködés mellett tárgyalásokat folytasson a Sekisui Chemicals azon lehetőségeiről is, hogy technológiáját Szlovákiában gyártsa. A Sekisui Chemical jelenleg egy kutatási együttműködés keretében fejleszti a tekercsből tekercsbe gyártási folyamatát, a projektet a japán Új Energia és Ipari Technológia Fejlesztési Szervezet (NEDO) keretében működő Zöld Innovációs Alap támogatja.

„A gyártás jelenleg egy kis laboratóriumi létesítményben folyik. A teljes körű gyártás helyszínének kijelölése megfontolás alatt áll” – mondta a Sekisui Chemical szóvivője még 2023 augusztusában a PV Magazine-nak. „A beruházás esetében 10 milliárd jenes (24,1 milliárd forintos) vagy annál nagyobb összegre számítunk” – tette hozzá.

 

Kép: Sekisui Chemical

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.