Napelemmel megy az Apple új adatközpontja

Az Apple új adatközpontja az észak-karolinai Maidenben található. Az épület sajátossága, hogy a hatalmas energiaigényű szerverfarmokhoz, illetve más adatközpontokhoz képest az Apple kiemelt figyelmet fordít a zöld energia felhasználására: a központ áramellátásáról a napelemek gondoskodnak.

Az épület két energiaforrásból is táplálkozik. A központot körülvevő, körülbelül száz hektáros területen találhatók a napelemek, amelyek 20 megawatt energiát biztosítanak. Idén azonban elkészül az öt megawattos, üzemanyagcellákra épülő rendszer is, írja az index.hu. Az Apple állítása szerint ez lesz a világ legnagyobb, nem közüzemi hasznosításban működő üzemanyagcella-rendszere. A két rendszer együttesen 40-42 kilowattóra energiát fog előállítani évente; a számítások szerint ez elegendő lenne 7400 amerikai háztartás energiaellátásához. A vállalat nem először kísérletezik napenergia felhasználásával. A cupertinói városi döntéshozóknak már benyújtották az új főhadiszállásuk terveit; a Spaceship (Űrhajó), illetve Mothership (Anyahajó) névre keresztelt épületek 260 ezer négyzetméternyi irodának adnak majd otthont egy erdő közepén. A központ áramellátásáról 45 ezer négyzetméternyi napelem fog gondoskodni; mivel ez ötmillió watt energiát biztosít a központnak, a város energiaellátását a vállalat csupán azért vezeti be az épületekbe, hogy szükség esetén biztonsági tartalékként használhassák.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.