Napenergia fűtheti a Kispesti uszodát

Hetvenmillió forint uniós forrásból lesz korszerűbb a Kispesti Uszoda. Megújuló energiaforrás – napenergia – melegíti majd a medencék vizét.

Az önkormányzat több mint 71 millió forint európai uniós támogatást kapott a Kispesti uszoda energetikai korszerűsítésére – számolt be a legújabb pályázati sikerről a kispest.hu-nak Gajda Péter polgármester. Megtudtuk, a műszaki tartalom szerint nyolcvan napkollektort szerelnek fel a létesítmény tetejére: a berendezések a medence vizét fogják fűteni. A számítások szerint ezzel csökken az uszoda energiafelhasználása és szén-dioxid kibocsátása: a megújuló energiaforrás kevésbé terheli majd a környezetet. A kiviteli tervek elkészíttetése, majd a beruházó kiválasztása után indulhat a munka.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.