Napenergia üvegbe zárva

A napenergiával foglalkozó mérnökök régóta törekednek az energia-előállító üvegezés megvalósítására, amely képes előállítani energiát és még a szemet is kíméli.

Most úgy tűnik, létrejöhet az elképzelés, a The Center for Science and Ecology Architecture (CASE) mérnökei ugyanis kidolgoztak egy koncentrált napenergia-rendszert, amely nemcsak korszerű és vonzó, de rendkívül hatékony és költségtakarékos is. A rendszer piramis alakú üveg receptorok soraiból épül fel, melyek a napfénynek hála egész nap mozognak, nagyítják a bejövő fényt, és rögzítik a piramis közepén található fotovoltaikus cellába.

A CASE receptorait meglévő épületekre és új konstrukciókba is be lehet építeni. A napelemeket követési mechanizmusokkal fűzték vezetékekre, amelyek egész nap a Nap felé fordítják a receptorokat. Mivel üvegből készülnek, átlátszóak, és lehetővé teszik a fény beáramlását az ablakokon. Így tökéletesen képesen napenergiát generálni a homlokzaton úgy, hogy eközben maximalizálják a rendelkezésre álló természetes fényt is.

Az üveg alakú piramis valójában arra szolgál, hogy nagyítsa a fényt és növelje az épület természetes világítását, miközben csökkenti a mesterséges fény szükségességét. A dizájn másik előnye, hogy az üvegpiramisokban nem kell villamos energiát használni az épület hűtésének és fűtésének érdekében.
A receptorok kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kaphatók, de a gyártó már felkészült,  és reméli, hogy olyan gyorsan lehet majd véglegesíteni a gyártási folyamatot, ezt követően pedig olyan hamar kerülhet piacra a termék, amilyen gyorsan csak lehetséges. A becsült költségek megtérülése kevesebb, mint két és fél év egy napos helyen, mint Los Angeles és kevesebb, mint egy évtized a ködös San Francisco-ban.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.