Forrás: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

Napenergiatérképet hoztak létre

2023. november 28-án közel 100 település került fel az ingyenesen használatható Napenergia Térképre, mely alapvető információkkal látja el a napelemes rendszer telepítése iránt érdeklődőket.

A Solar ViewPoint Kft. és az Envirosense Hungary Kft. magánkezdeményezében 2022. végén elkészítette Debrecen Város Napenergia Térképét. 2023. márciusában a XV. Szolárkonferencia keretében pedig egy stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Napelem Napkollektor Szövetséggel, mely célja az országos napenergiatérkép létrehozása. A szolgáltatás a www.napenergiaterkep.hu oldalon keresztül érhető el, mely lefedettsége folyamatosan bővül. Az elmúlt napokban Debrecen, Zalaegerszeg, Miskolc és Esztergom után újabb településeket töltöttünk fel az általunk fejlesztett felületre. A Napenergia Térkép megtekintése, használata díjmentes, az egyes települések további megjelenéséről értesítést kérhetnek az oldalon feliratkozók.

Az együttműködő felek az online térkép létrehozásával hozzájárulnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések szélesebb körű elterjedéséhez, valamint tájékoztatást nyújtanak a beruházás előtt álló magánszemélyeknek, vállalkozásoknak. Az érdeklődők megtekinthetik az épületek besugárzási értékeit, illetve azt, hogy az adott tetőfelületen telepítendő napelemes rendszerekkel hozzávetőlegesen mekkora összeget tud megtakarítani a beruházó (teljes napenergia potenciál kihasználtság esetén érvényes értékek). Így több információval felvértezve vághatnak bele a napelemes rendszerek beszerzésébe. Az oldalon feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek, a specifikus településrendezési, építési szabályzatok rendelkezéseire, valamint az energiaszolgáltatói előírásokra nem terjednek ki.

Fontos kiemelni továbbá, hogy az egy épületre vonatkozó, ideálisan elhelyezhető napelempanelek számának pontos megtervezését nem helyettesíti az oldal, igény esetén egyéb online szolgáltatásaival a Solar ViewPoint Kft. ebben is tudja segíteni az érdeklődőket.

Ajánlott tartalom

Megvalósulni látszik a korábbi 2030-as napenergiás célszám

Magyarországon január végéig 5720 megawattra nőtt az ipari naperőművek és háztartási napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye, így a következő évtized elejére korábban kitűzött 6000 megawattos várakozás már idén teljesülhet - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának csütörtöki bejegyzésében.