Újabb naperőmű épült hazánkban: 5 és fél hektáron gyűjtik a napenergiát

Naperőművet adtak át csütörtökön a Nógrád megyei Hugyagon; az 1,2 milliárd forintos beruházásban megépült 2,9 megawattos erőmű 1750 család energiaellátását biztosítja.

Pócs István, a tulajdonos és üzemeltető budapesti székhelyű Pannon Green Power Kft. üzletfejlesztési igazgatója az ünnepségen elmondta: 2015-ben alapított cégükkel azt a célt tűzték ki, hogy európai uniós források nélkül, saját tőkéből telepítenek naperőműveket, így valósult meg a hugyagi beruházás is.
Az 5,5 hektáros területen működő erőművet csütörtökön rákapcsolták az áramszolgáltató hálózatára. A megtermelt áramot a Kötelező átvételi rendszeren keresztül 25 éven át a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. veszi át. A beruházás kivitelezője a debreceni Pearl Enterprises Kft.
Borda Attila, a szlovák határhoz közeli, 840 lakosú Hugyag polgármestere azt emelte ki, hogy egy konferencián találkozott a Pannon Green Power Kft. vezetőivel, ahol felajánlotta nekik az 5,5 hektáros területet, és pár nap múlva elkezdődött a közös munka. Lehet úgy beruházni, hogy nem gördítünk akadályt egymás elé – mondta. Bablena Ferenc, a Nógrád megyei önkormányzat alelnöke megerősítette, természeti adottsági alapján a megye alkalmas ilyen beruházásokra, és példaként említette, hogy márciusban Szügyben adtak 35 hektáros napelem-parkot.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.