Naperőművi portfóliója megduplázására készül egy több mint 17 millió eurós fejlesztéssel az Alteo

Új naperőművet épít Nógrád vármegyében az Alteo, az energiaszolgáltató vállalat saját naperőművi portfóliója a kétszeresére nő a 17 millió eurót meghaladó, több mint 10 ezer háztartás villamosenergia-igényét fedezni képes fejlesztéssel – közölte az Alteo Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.

A tervek szerint – a várhatóan szeptemberben induló kivitelezés lezárását követően – 2024 második félévétől kezdhet el termelni a Nógrád vármegyei Tereske község határában az Alteo 20 MWe névleges teljesítményű naperőműve. Az Alteo még 2022-ben vásárolta meg az Edelyn Solar Kft. naperőmű fejlesztésére irányuló projektjét. A társaság idén májusban már arról tájékoztatta a befektetőket, hogy sikerült elérni a fejlesztésre kész állapotot, most pedig az Alteo igazgatósága jóváhagyta a kivitelezésre vonatkozó terveket. A saját erőből történő beruházás során megvalósuló fejlesztés évente 31 gigawattóra (GWh) villamos energia előállítására lesz képes.

A közlemény idézte ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját, aki elmondta: a projekt fenntarthatósági szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen a fosszilis energiahordozókkal szemben teljes mértékben a napsugárzásból nyerik az energiát, így – más erőművekkel szemben – nincs károsanyagkibocsátás, és ivóvízre sincs szükség az erőmű 25-30 évesre tervezett teljes élettartama alatt. Szintén a fenntarthatóságot szolgálja az erőmű reverzibilis kialakítása: a hasznos élettartam lejártát követően a teljes infrastruktúra eltávolítható, és az addig elfoglalt terület akár újra bevonható a földművelésbe. Az Alteo Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriás kibocsátója, részvényei csütörtökön délelőtt 0,38 százalékkal, 2640 forintra gyengültek, árfolyamuk az elmúlt egy évben 2210 és 3440 forint között változott.

Ajánlott tartalom

Jó hírt, ha olcsóbb napelemes rendszerekre vágyott

A kísérleti rendszerrel az épületbe integrált napelemek fejlesztésének lehetőségét tesztelik.