Napkollektor támogatja az óbudai nyugdíjasház energiarendszerét

Napenergiát hasznosító berendezést adott át a Magyar Villamos Művek Zrt. Óbuda-Békásmegyeren az önkormányzat nyugdíjas házának csütörtökön – közölte az MVM és az önkormányzat közös közleményben.

A megközelítően 6 millió forintba került napkollektort és az ahhoz kapcsolt használati meleg vizet termelő berendezéseket a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) finanszírozásában és irányításával helyezték üzembe.
A közlemény szerint először alkalmazták azt a technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a napkollektort beillesszék az intézmény meglévő távhőellátó rendszerébe, csökkentve az intézmény külső forrásból származó hőfelhasználását.
Az MVM támogatásával eddig összesen hét helyen 50 millió forint értékben telepítettek ilyen berendezést.
Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a most átadott technológia révén az intézmény évi többszázezer forint megtakarítást érhet el.

A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 10 kilowatt (kW). Évente mintegy 2.300 órán keresztül átlagosan 6 kilowatt (kW) hőteljesítményt képes produkálni, így évente 13.800 kilowattóra (kWh) hőenergiát tud a hőhasznosító rendszerbe betáplálni, azaz ekkora energiamennyiséget nem kell más energiahordozóból előállítani. Ez 1.461 köbméter földgáz hőértékének fel meg.

Ajánlott tartalom

Magyarország bekerült a megújuló energiabefektetések szempontjából legvonzóbb 40 ország közé

Magyarország a korábbi 44. helyről az idén a 37. helyre lépett előre az EY kétévente megjelenő, az országok vonzerejét a megújuló energia alkalmazása szempontjából értékelő listáján - közölte a nemzetközi tanácsadó cég az MTI-vel kedden.