Napkollektort kap Nyíregyháza legnagyobb általános iskolája

Az Európai Unió 435 millió forintos támogatásából korszerűsítik Nyíregyháza legnagyobb alsófokú oktatási intézményét, a Móra Ferenc Általános Iskolát – közölte Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere csütörtökön.

Az önkormányzati vezető a nyíregyházi sajtótájékoztatón elmondta: a helyhatóság beruházási pályázata 100 százalékos támogatást kapott, így teljes mértékben brüsszeli forrásból újítják fel az iskola épületét, amelyben 32 osztályban 870 gyermek tanul. A Nyíregyháza legnagyobb lakónegyedében, a mintegy 30 ezer lakosú Örökösföldön lévő oktatási intézmény 1984-ben épült, az azóta eltelt csaknem 30 évben csak a legszükségesebb karbantartásokat tudták elvégezni az épületen. Az uniós támogatásból most kicserélik a létesítmény ablakait, ajtait, illetve elvégzik a homlokzat és a tető szigetelését is. A felújított lapostetőre napkollektorok építését tervezik, amelyek megújuló energiából biztosítják majd az iskolában a melegvíz-szolgáltatást. Kicserélik a tantermek és a közösségi helyiségek padlóburkolatát, megújul a belső szennyvízvezeték-hálózat is, és új lesz a folyosókon a beépített szekrénysor, valamint akadálymentesítik a közlekedést az épületben.

Az iskola tornatermében szintén kicserélik a burkolatot, valamint átalakítják a fűtési rendszert. Az udvaron lévő salakos sportlétesítmény pedig rekortán (öntött gumi) burkolatot kap. Raktár is épül a tornateremhez, valamint új sporteszközöket vásárolnak. Kósa Tímea alpolgármester tájékoztatása szerint a támogatási szerződés megkötése után kezdődik a kiviteli tervek véglegesítése, majd közbeszerzési eljáráson választják ki a korszerűsítést végző építőipari céget. Kovács Ferenc hangsúlyozta: a beruházást a lehető leghamarabb szeretnék megvalósítani, de ha a közbeszerzési eljárás netán elhúzódna, legkésőbb a jövő nyári iskolai szünetben biztosan befejezik a korszerűsítést.

A polgármester kitért arra, is hogy Nyíregyháza örökösföldi lakónegyedében panel- és középületek, illetve közterületek felújításához első körben már jóváhagytak egy 250 millió forint összegű uniós támogatást is, amelyet a fejlesztési program benyújtása után véglegesít a pályázat bírálója. Örökösföldön emellett épül egy közösségi ház, valamint egy sportpálya. A római és a görög katolikus egyházközség pedig templomot épít a lakónegyedben, illetve a görög katolikus egyház nappali szociális ellátóotthon kialakítását is tervezi.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.