Napraforgók élelmiszert és üzemanyagot is biztosítanának

Kanadai tudósok szerint a napraforgók genetikai állományának meghatározása felfedi azokat a fajokat, amelyek felhasználhatók mind élelmiszerként, mind üzemanyagként.

A Genome Canada, az Egyesült Államok Mezőgazdasági és Energia Intézete, valamint a francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet közös vállalkozásának célja, hogy négy éven belül létrehozzon egy referencia fajt.

A napraforgók családja a világ legnagyobb növény-családja, 24000 fajt tartalmaz, vannak köztük élelmiszer-növények, gyógynövények, kertészeti növények és káros fajok is.

„Amint az egész genetikai állomány ismert lesz, keresztezett napraforgó fajokat lehetne létrehozni – olyan növényt, mely akár 4,5 méter magasra is nőhet, a szára pedig akár 10 cm átmérőjűvé is fejlődhet, miközben jó minőségű vetőmagokat ad.” – fejtette ki Loren Rieseberg, a projekt vezetője, a University of British Columbia munkatársa. –„A magokat élelmiszer- és olajgyártásra, míg a szárakat az etanol gyártásban lehetne hasznosítani.”

Ajánlott tartalom

Egyre több pénzintézet kínál hiteltermékeket energetikai korszerűsítésre

A jegybanki elvárásokkal összhangban egyre több bank kínál hitelkonstrukciókat az ingatlanok energetikai korszerűsítésére; a pénzintézeteknek az MTI kérdésére küldött válaszaiból kiderül, hogy az OTP Banknak és az UniCredit Banknak van már ilyen célú hitele, a CIB Bank fontolgatja a termékpaletta bővítését ebbe az irányba, a K&H pedig augusztus elejétől vezetett be ilyen terméket.