Négymillió forintos támogatást szavazott meg Pest megye közgyűlése a régióban folyó parlagfűprogramra - közölte a közgyűlés pénteki ülését követően a megyeháza szóvivője.

Négymillió forinttal támogatja a régió gyommentesítési akcióját Pest megye

Négymillió forintos támogatást szavazott meg Pest megye közgyűlése a régióban folyó parlagfűprogramra – közölte a közgyűlés pénteki ülését követően a megyeháza szóvivője.

Ambrus András elmondta, hogy a közgyűlés döntésének értelmében Pest megye vezetése az idén is fellép az allergén gyomok és a parlagfű visszaszorítása érdekében, s négymillió forintot biztosít a korábban meghirdetett program 2010. évi akcióihoz. Folytatódik a megye településeinek parlagfű-mentesítési versenye, illetve az általános iskolák körében népszerű, “zöld föld” elnevezésű környezetvédelmi és egészségvédelmi vetélkedő.
A szóvivő hozzátette: a megyei önkormányzat tájékoztatja a települések jegyzőit az allergiát okozó gyomok elleni védekezéssel kapcsolatos teendőkről és az esetleges jogszabályi változásokról, a fenntartásában működő intézményeket pedig külön is figyelmezteti a kaszálási munkálatok elvégzésére.

A megyei parlagfűprogramban foglaltak szerint a régió civil szervezetei időben tájékoztatást kapnak majd a kapcsolódó pályázati lehetőségekről.
A Pest megyei gyommentesítési akcióban tavaly Újhartyán érte el a legjobb eredményt (jutalma egy négymillió forint értékű játszótér volt). A “zöld föld” vetélkedőbe mintegy 1500 diák kapcsolódott be, a legjobb csapatok kerékpárokat és egyéb jutalmat kaptak – közölte Ambrus András.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.