Nem bővíthető a győri veszélyeshulladék-égető

Nem bővíthető a győri veszélyeshulladék-égető, mert a tervezett kapacitásbővítés egészségügyi kockázattal járhat. Ez a Válaszúton Alapítvány által készítetett egészségügyi kockázatbecslés eredménye, amely szerint az égetőmű kibocsátása az elfogadható szint feletti daganat- és egészségkockázattal járhat a környező településeken.

A legszennyezes.hu oldalon közzétett vélemény szerint az üzem területén mért légszennyezőanyag koncentrációk már jelenleg is az elfogadható szint feletti daganatkockázattal járnak. A mérési eredményeket a győri égető mutatta be az engedélyezési eljárás során. Ezek az eredmények megfelelnek a hazai jogszabályoknak, ám az alapítvány véleménye szerint az elfogadható szint feletti daganatkockázattal járnak. A rákkeltő króm és a valószínűleg rákkeltőnek tartott benzapirén koncentrációja jelenti a fő gondot. A daganat kialakulásának kockázata több nagyságrenddel az elfogadható szint felett van. Ez nem azt jelenti, hogy az ott dolgozó munkások veszélyben lennének, hanem azt, hogy a daganat kialakulásának kockázata magasabb, mint másutt. Az elfogadható szint, ha 1 millió emberből 1-nél alakul ki daganatos megbetegedés. Ez az arány az égetőműnél egy a tízezerhez.

 
A véleményezésben szerepel egy modellszámítás is, amely a környékbeli települések Kisbajcs, Bácsa és Győrszentistván egészségügyi kockázatait méri fel. Az elvégzett számítások szerint a daganatkockázat itt is kis mértékben magasabb, mint az elfogadható szint, és az egészségkockázat mértéke sem elhanyagolható. Szuhi Attila a Válaszúton Alapítvány programvezetője szerint: ”az eredmények nem azt jelentik, hogy a dolgozók, vagy a lakosság veszélyben lenne – a dohányzás ennél jóval nagyobb kockázatot jelent – mindazonáltal a kapacitásbővítést nem tartjuk támogathatónak.” A Válaszúton Alapítvány éppen ezért azt javasolja, hogy az égetőmű tervezett kapacitásbővítését a győri környezetvédelmi hatóság ne engedélyezze és készüljön egy megbízható, minden részletre kiterjedő kockázatbecslés. A kapacitásbővítés azért sem indokolt, mert a hazai veszélyeshulladék-égetők kapacitáskihasználtsága alacsony, és nemrégiben a veszélyes-hulladék behozatalának engedélyezése mellett lobbiztak az égetők, mivel a hazai hulladék kevés az égetőműveknek.

 
A teljes véleményezés itt.    

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.