Nem kell népszavazást tartani a hulladékfeldolgozóról Kaposváron

Nem kell megtartani a gumihulladék-feldolgozóról szóló népszavazást Kaposváron, mert a Kaposvári Törvényszék pénteken megsemmisítette a helyi közgyűlésnek a referendumot elrendelő határozatát.

Az ügyben jogorvoslati kérelemre eljáró bíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azzal indokolta döntését, hogy az önkormányzat és a beruházó Homatech Zrt. szerződést bontott a népszavazási kérdés hitelesítése és a népszavazás elrendelése közötti időszakban, ezzel a referendum megtartása okafogyottá vált. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere áprilisban jelentette be, hogy a Homatech Zrt. 16 milliárd forintból Kaposváron kívánja felépíteni ötven embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. A politikus akkor hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül, amely a várost a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi. Szólt arról is, hogy a somogyi megyeszékhelyen eddig sem kapott és ezután sem kap működési engedélyt olyan cég, amely a legkisebb veszélyt is jelentheti az egészségre.

Az ellenzéki pártok ugyanakkor nem sokkal a bejelentés után tiltakozásukat fejezték ki, és követelték, hogy a fideszes többségű önkormányzat vonja vissza a feldolgozó támogatásáról szóló döntést. Azzal érveltek, hogy a projekt kockázatos, féltik az emberek egészségét. Hiányolták az előzetes tájékoztatást és nehezményezték, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét. A feldolgozó ellen több tüntetés is volt a városban, Pintér Attila, az MSZP városi elnöke, önkormányzati képviselő népszavazást kezdeményezett a beruházásról. Miután az akciót aláírásukkal támogató választók aránya meghaladta a népszavazás elrendeléshez szükséges 25 százalékot, a Homatech visszalépett az építkezéstől, a cég és a város szerződést bontott egymással.

Szita Károly akkor hangsúlyozta: a feldolgozó építésének terve megosztotta a kaposváriakat, személy szerint is kötelességének érezte e megosztottság megszüntetését. A kaposvári közgyűlés augusztusban – arra hivatkozva, hogy nincs már miről szavazni, és a népszavazáshoz szükséges 18 millió forintot költsék inkább másra – megtagadta a népszavazás elrendelését. A határozatot a Kaposvári Törvényszék azzal az indokkal semmisítette meg, hogy a testületnek nincs mérlegelési lehetősége, köteles elrendelni a népszavazást, ha annak kérdésére összegyűlt a jogszabályban előírt számú aláírás. A bíróság kitért arra, az okafogyottság vizsgálata bírósági hatáskörbe tartozik, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy a testület praktikus, költségvetési vagy egyéb szempontokat mérlegeljen a népszavazás elrendelése körében.

A közgyűlés a napokban újra összeült és a törvényszéki döntésnek megfelelően elrendelte a népszavazást, ezt a határozatot semmisítette meg a bíróság pénteken. A törvényszék rámutatott: a jogalkotó azért a bíróságot ruházta fel az okafogyottság megállapításának hatáskörével, hogy a helyi önkormányzáshoz való közösségi jogok együttes – képviseleti és népszavazás útján történő – gyakorlása során felmerülő jogvitákat ne az egyik érintett testület, hanem független bíróság bírálja el.

Ajánlott tartalom

Megújulhat az I. kerületi Clark Ádám tér

Európai uniós forrásból újulhat majd meg az I. kerületi Clark Ádám tér a következő ciklusban, a rekonstrukció tervei már készen vannak - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.