Németországban leállították a bioetanol-arány növelését az üzemanyagban

A német kormány leállította azokat a terveket, hogy 10 százalékra emeljék 5 százalékról a bioetanol keverési arányát a motorbenzinben.

Több mint hárommillió autó nem alkalmas az új üzemanyag használatára, illetve tulajdonosaik magasabb oktánszámú, drágább nem kevert benzint lennének kénytelenek vásárolni a bioetanollal jobban kevert normálbenzin helyett. – Környezetvédelmi politikánk nem óhajt felelősséget vállalni sokmillió autós pénztárcájának megterheléséért – kommentálta a döntést pénteken a német környezetvédelmi miniszter, Sigmar Gabriel. A legföljebb 5 százalékos keverési arányt ezentúl is fenntartják.

A német bioüzemanyag-gyártók szövetsége (VDB) is üdvözölte a döntést, mert annak nyomán legalább nem nő az importnyomás. “A döntés a klímavédelmi érdekeket is szolgálja, mert a keveréshez szükséges, évi 3 millió tonna bioetanol nem szerezhető be európai forrásokból”, így a szövetség közleménye. A VDB már korábban is panaszolta, hogy a Németországban keverésre használt bioetanol nagy része felzárkózó gazdaságú országokból, például Brazíliából származik, ahol alkalmasint erdőirtással bővítik a vetésterületet
azon növények számára, amelyekből a bioüzemanyag készül. “Az importnál nem szavatolható, hogy a behozott termékeket környezetbarát módon állítják elő”, a VDB pénteki közleménye szerint.

A VDB egyszersmind sürgette a kormányt, hogy a szennyező gázok kibocsátásának csökkentése – és az EU-büntetés elkerülése végett – támogassa a biodízelt, amely nem okoz olyan műszaki problémákat,
mint a bioetanollal kevert benzin. Németországban a kötelező minimális keverési arány jelenleg 4,4 százalék biodízel, a megengedett legnagyobb arány 7 százalék, de a szövetség szerint akár 30 százalék biodízel a dízelolajban is még “egészséges” lenne a dízelmotoros járművek számára. A VDB szerint a biodízel kötelező
keverési arányát kellene emelni, amíg meg nem oldódnak a bioetanollal kapcsolatos gazdasági és környezetvédelmi problémák.

Németországban a biodízel-termelő kapacitás évi 5 millió tonna, de mióta a kormány az idén megadóztatta, a kapacitás-kihasználtság 10-20 százalékra csökkent, kereslethiány miatt. A német bioetanol-termelők pedig az olcsó importtal küzdenek nehezen. Egyes vélemények szerint a világnépesség és a világkereslet
növekedésén, a természeti katasztrófákon és a gyenge tavalyi terméseken kívül a bioüzemanyag-gyártás is okolható az élelmiszerek jelentős drágulásáért és az egyes afrikai és ázsiai országokban újabban látható, vészes élelmiszerhiányért, ugyanis a szükséges növények termesztése területet von el az élelmi növényektől.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.