A hulladékok keletkezésének megelőzésére az Európai Unió előírása szerint 2013-ig Magyarországnak is nemzeti tervet kell kidolgoznia, ezen a területen azonban még nagyon kevés a hazai tapasztalat, és a hulladék-keletkezés megelőzésének módszertana sem igazán ismert - mondta Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője kedden Szombathelyen, a Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás megnyitóján.

Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Kiállítás és Fórum Szombathelyen

A hulladékok keletkezésének megelőzésére az Európai Unió előírása szerint 2013-ig Magyarországnak is nemzeti tervet kell kidolgoznia, ezen a területen azonban még nagyon kevés a hazai tapasztalat, és a hulladék-keletkezés megelőzésének módszertana sem igazán ismert – mondta Farkas Hilda, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője kedden Szombathelyen, a Nemzetközi Köztisztasági Szakmai Fórum és Kiállítás megnyitóján.

Farkas Hilda hangsúlyozta: az Európai Unió jelenleg még  jelentős összegű támogatásokat nyújt a hulladékkezeléshez, de egyre inkább csak összetett hulladékgazdálkodási rendszerek kifejlesztéséhez, és kizárólag beruházásokhoz lehet uniós forrásokhoz jutni, működtetéshez nem.

Szavai szerint ennek az az üzenete, hogy a környezetvédelemnek egyre inkább önfenntartóvá kell válnia, a hulladékkezelés költségeit pedig fokozatosan azoknak kell majd viselniük, akik a szolgáltatásokat igénybe veszik, például a hulladéklerakókat használják.

Hajdu György, a Köztisztasági Egyesülés, és az ISWA magyar tagozatának elnöke a megnyitón arról szólt, miközben Magyarországon egyre elfogadottabb a hulladékok szelektív gyűjtése, a gazdasági válság miatt egyre nehezebb az újra felhasználható, szétválogatott hulladékot értékesíteni.

Szavai szerint ezért átmeneti időre gondoskodni kell a szelektíven begyűjtött hulladékok tárolásáról is.

A kedden kezdődött három napos szakmai fórumon, amelynek Szombathelyen az Aréna Savaria sportcsarnok ad otthont, 148 a köztisztasággal, városüzemeltetéssel foglalkozó cég vesz részt, a kiállításon pedig 34 kiállító mutatja be termékeit, speciális gépeit és berendezéseit.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.