Népszavazás Szerencsen a szalmatüzelésű erőműről

Helyi, vélemény-nyilvántartó népszavazást is tartanak az október 3-i önkormányzati választással egy időben Szerencsen, ez lényegében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város határába tervezett szalmatüzelésű erőműről is szól, miközben a világörökség részeként nyilvántartott Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken ezekben a napokban az UNESCO- és ICOMOS-raportőrök tájékozódnak a szalmatüzelésű erőmű fogadtatásáról.

Véleménynyilvánító népszavazást tartanak Szerencsen október 3-án a Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület kezdeményezésére, a szavazólapon egy kérdés szerepel: “Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?”
A kezdeményezés előzménye: Szerencsen a BHD Hőerőmű Zrt. munkahelyteremtéssel járó szalmatüzelésű erőművet kíván építeni, ezt többek között a Tokaj-hegyaljai szőlészek, borászok, civil szervezetek ellenzik, mivel a világörökség részeként nyilvántartott történelmi borvidéken egy ilyen ipari létesítményt nem szabad felépíteni.
A szerencsi önkormányzat azonban azzal is érvel, hogy a városban a legutóbbi évekig cukorgyár működött, amelyet több mint száz évvel ezelőtt építettek.

A Tokaj-hegyaljai világörökségi terület központja, Tokaj önkormányzata az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatát csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a Magyar Köztársaság meghívására Tokajba érkeztek az UNESCO és az ICOMOS rapörtőrei, hogy megvizsgálják a Szerencsre tervezett szalmatüzelésű erőmű létesítése kapcsán felmerült anomáliákat.
Az önkormányzati közlemény emlékeztetett arra, hogy a már kétéves vita során megszólalt a köztársasági elnök, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.
Az MTI-t a tokaji önkormányzat arról is tájékoztatta, hogy a BHD Hőerőmű Zrt. közgyűlésén Hujber Ottó, a cég elnöke felajánlotta lemondását, a szerencsi szalmatüzelésű erőmű megvalósításának bizonytalansága miatt.
A közgyűlés Hujber Ottó döntését elfogadta és az igazgatóság elnökének a korábbi műszaki igazgatót, Voltay Gézát választotta, aki levélben fordult a Koncz Ferenchez, a térség országgyűlési képviselőjéhez a Szerencsre tervezett erőművel kapcsolatban.

Voltay Géza arról tájékoztatta a képviselőt, hogy a cégnek lehetősége kínálkozik arra, hogy a meglévő engedélyek módosításával, illetve más engedélyek gyorsított ütemű megszerzésével a létesítményt egy olyan dunántúli városba helyezzék át, amely a beruházást teljes mértékben támogatja – fogalmaz az ÖS-hez eljuttatott közleményében a tokaji önkormányzat, hozzátéve azt is: ezt a megoldást preferálják a BHD Hőerőmű Zrt. befektetői is, mert úgy látják, hogy hamarabb megvalósítható az erőmű új helyszínen, mint bármiféle kompromisszummal Szerencsen.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.