NFM: országos előadás sorozatot tervez a tárca a klímapolitika témakörében

Ősz végégig, minden megyére kiterjedő előadássorozatot tervez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a hatékony energiafelhasználást célzó európai uniós pályázatokról és a kormány klímapolitikájáról – mondta el a tárca fejlesztés-és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára kedden Budapesten a minisztérium által rendezett klímakonferencián.

Szabó Zsolt az Okosan és tudatosan, azaz fejlesztésekkel a hatékony klímavédelemért című országos programsorozat nyitórendezvényén felidézte az Otthon Melege Program eredményeit és beszámolt a mostani 7 éves európai uniós pályázati ciklus lehetőségeiről is.

Az államtitkár kiemelte, hogy az új ciklusban elindul a lakosság számára egy új, családi házak és lakások felújítását célzó pályázat, mintegy 240 milliárd forintos kerettel.

A kormány azt is célul tűzte ki, hogy a 2000 vagy az annál több lakossal rendelkező településeken épüljön ki a szennyvízcsatorna-hálózat és legyen biztosított az ivóvíz – tette hozzá.

A megújuló energiaforrásokra vonatkozó uniós pályázatok kapcsán az államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy a napelemek és a geotermia felhasználását célzó valamint a biomasszára épülő erőművek építésére irányuló pályázatokat egyaránt várják.

Szabó Zsolt felidézte, hogy Magyarország az Európai Unió 2020-ra kitűzött klímavédelmi célkitűzéseiből az üvegházhatású gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentését, az energiahatékonyság 20 százalékos növekedését és a megújuló energia részarányának a jelenlegi 9,8 százalékról 14,65 százalékra való emelését is vállalta.

Az NFM államtitkára beszámolt arról is, hogy a júniusban elfogadott Nemzeti Éghajlat-változási Stratégiára épülő cselekvési tervet a kormány várhatóan egy éven belül tárgyalja és fogadja majd el. Hozzátette: az éghajlatváltozás szempontjából Magyarország sérülékeny ország és kitért arra is, hogy míg a Föld átlag hőmérséklete az elmúlt száz évben 0,9 Celsius- fokkal, addig Magyarország átlag hőmérséklete 1,3 fokkal emelkedett.

Hevesi Zoltán Ajtony, az NFM zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára előadásában elmondta, hogy az Otthon Melege Program alprogramjaira eddig 28 943 pályázat érkezett be. Kiemelte a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát, hangsúlyozva, hogy az épületek a legnagyobb hazai szén-dioxid-kibocsátók és az energiafelhasználás 40 százaléka is az épületekhez kötődik.

Nemcsok Dénes az NFM környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkár pedig arról számolt be, hogy a középületek: kórházak, igazgatási és rendvédelmi szervekhez tartozó épületek valamint a kormányhivatalok épületenergetikai fejlesztésére összesen több mint 47 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.